Dialog Jean Monnet“ za Makedonijo

EU parlament, Makedonija, Novice, Zunanja politika| 16. 5. 2018 | Ni komentarjev

print
Med 17. in 19. majem 2018 bo na Ohridu prvi sestanek procesa, poimenovanega Dialog Jean Monnet, s katerim želi Evropski parlament spodbuditi soglasje makedonskih političnih strank o najpomembnejših reformah, ki naj omogočijo vključevanje države v Evropsko unijo. Proces Dialog Jean Monnet koordinira trojka članov Evropskega parlamenta, ki jo vodi evropski poslanec Ivo Vajgl (Alde/ DeSUS), sicer poročevalec Evropskega parlamenta za Makedonijo, člana pa sta Eduard Kukan (EPP, Slovaška) in Knut Fleckenstein (S&D, Nemčija). Poslanci so v zadnjih dveh letih posredovali za mirno razrešitev napetih notranje-političnih razmer v Makedoniji.

V dvodnevnem delovnem sestanku za zaprtimi vrati bodo sodelovali voditelji vseh makedonskih parlamentarnih strank, vodje poslanskih skupin in strokovni sodelavci makedonskega Sobranja. Na dnevnem redu bodo tudi povsem praktična vprašanja o delu parlamenta, kot so parlamentarni poslovnik, etični kodeks in finančna neodvisnost parlamenta. V tem delu je Evropski parlament zagotovil sodelovanje uglednih strokovnjakov za ta področja.

Udeležence sestanka, med katerimi bo tudi predsednik makedonskega Sobranja Talat Xhaferi, bo nagovoril tudi komisar za evropsko sosedsko politiko in širitvena pogajanja Johannes Hahn. Na sestanku bosta spregovorila tudi predsednik Stranke evropskih socialistov Sergej Stanišev in generalni sekretar Evropske ljudske stranke Antonio López-Istúriz White. V nekaterih pogovorih bosta sodelovala tudi vodja delegacije Evropske unije v Skopju veleposlanik Samuel Žbogar in Wolfgang Petritsch, nekdanji posebni predstavnik Evropske unije in predsednik avstrijske fundacije Marshallov plan.

ž