Facebook kot Frankenstein?

Človekove pravice, EU parlament, Novice| 23. 5. 2018 | Ni komentarjev

print
Guy Verhofstadt, vodja skupine Alde v Evropskem parlamentu, katere član je tudi Ivo Vajgl, je po sinočnjem pogovoru z vodji političnih skupin z ustanoviteljem družabnega omrežja Facebook Markom Zuckerbergom v Evropskem parlamentu v Bruslju ocenil, da njegovi odgovori  in pojasnila ne zadostujejo. Zuckerberg se je sicer znova opravičil, kot je to storil že na zaslišanju v ameriškem senatu, in predstavil vrsto ukrepov, s katerimi naj bi Facebook povečal varnost osebnih podatkov, a je dejstvo, da evropska zakonodaja o varstvu osebnih podatkov ne pri Facebooku ne sicer ni dovolj upoštevana.

Zuckerberg se je zaslišanja v Evropskem parlamentu Bruslju udeležil na zahtevo vodij političnih skupin po tem, ko so v javnost po zaslugi žvižgačev prišle informacije o množični zlorabi osebnih podatkov okoli petdeset milijonov uporabnikov Facebooka. Te podatke je britansko podjetje Cambridge Analytica, ki se je medtem že samo-ukinilo, zlorabilo za namen prirejanja političnih sporočil. To naj bi bistveno vplivalo na izid referenduma o brexitu in ameriških predsedniških volitev, na katerih je zmagal Donald Trump.

Verhofstadt je mnenja, da so Zuckerberogovo opravičilo in pojasnila „povsem nezadostni, in da mora Facebook odgovoriti na dolg seznam vprašanj, povezanih s preteklimi in aktualnimi aktivnostmi. Uporabniki, katerih podatki so bili zlorabljeni, morajo dobiti individualna pojasnila in ponujena jim mora biti odškodnina.

Verhofstadt je dejal tudi: „Ne dvomim, da je gospod Zuckerberg genij, ampak obstaja tveganje, da bo njegova zapuščina to, da je ustvaril podjetje, ki spominja na pošast Frankensteina, ki je ušel izpod nadzora.“ Prepričan je, da se je potrdilo, da samo-regulacija ni dovolj učinkovita, in da bo treba verjetno sprejeti take predpise, ki bodo Facebooku preprečili, da bi politični skrajneži spodkopavali našo demokracijo.

Sophie In ‘t Veld, prva podpredsednica skupine Alde, je poudarila, „da Facebook ni edina težava. Resnični škandal je v tem, da se milijoni podjetij angažirajo na podoben način kot Facebook in zagotavljajo zelo malo ali nič varnosti.

S tem se strinja tudi Ivo Vajgl, ki meni, da je treba pozornost razširiti na več tovrstnih podjetij, ki so del naših vsakdanjih življenj in so v skušnjavi, da zaradi kapitalskih ali političnih interesov kršijo zakonodajo EU, ki je na področju varstva osebnih podatkov sicer najstrožja na svetu.

 

Foto: EP

ž