Tudi nov zid ne bo zagotovil miru Izraelu

Človekove pravice, EU parlament, Govori v EP, Novice, Zunanja politika| 29. 5. 2018 | Ni komentarjev

print
Evropski poslanec Ivo Vajgl (Alde/ DeSUS) je danes popoldne na rednem plenarnem zasedanju Evropskega parlamenta razpravljal o „razmerah v Gazi in statusu Jeruzalema“, kot se je glasila točka dnevnega reda. Med drugim je dejal, da tudi nov zid ne bo zagotovil miru Izraelu.

Ivo Vajgl je v enominutnem govoru povedal (velja govorjena beseda):

Spoštovani,

najbolj ekstremen minister v izjemno ekstremni vladi v Izraelu Avigdor Lieberman je te dni napovedal gradnjo več sto milijonov evrov dragega zidu, ki naj bi praktično zaprl Palestincem, ki živijo v z vseh strani zazidani enklavi, pot do morja. Vse to naj bi okrepilo varnost države Izrael in njenih prebivalcev.

Medtem njegovi vojaki z neproporcionalnim nasiljem okrutno obračunavajo z mladimi Palestinci, ki protestirajo, nahujskani od Hamasa ali pa zgolj izražajoč svoje ogorčenje in nemoč zaradi brezperspektivnosti svojega življenja v prostoru, ki najbolj ustreza pojmu koncentracijskega taborišča. Izrael prisvaja palestinska ozemlja in arogantno sporoča svetu, da priznava samo svoj interes in svojo resnico.

Tudi novi zid, najsi bo zgrajen na kopnem, na morju ali v zraku, Izraelu ne bo zagotovil miru. Pot tja vodi samo prek mostu, ki ga gradiš z razumevanjem in spoštovanjem svojih sosedov, mednarodnega prava in pravice do življenja mladih Palestincev.

 

ž