Verhofstad: Orban skuša v Sloveniji uvesti svoj antiliberalni model

EU parlament, Novice| 31. 5. 2018 | Ni komentarjev

print
Predsednik skupine ALDE – Zavezništva liberalcev in demokratov za Evropo v Evropskem parlamentu Guy Verhofstad se je danes odzval na poročanje nekaterih slovenskih medijev o tem, da je madžarski kapital, povezan s predsednikom madžarske vlade Orbanom, povezan z volilno kampanjo stranke SDS. Zadeva se nanaša predvsem na poročanje tednika Mladina in časnika Večer, ki sta razkrila, kako sta dva madžarska podjetnika aprila dokapitalizirala svoji podjetji, registrirani v Sloveniji in na istem naslovu, kot so sedeži medijev v lasti oziroma pod nadzorom Janševe SDS.

V nadaljevanju posredujemo (neuradni) prevod sporočila za javnost skupine ALDE:

„Le nekaj dni pred parlamentarnimi volitvami v Sloveniji, ki bodo 3. junija, so slovenski mediji objavili informacije o tem, kako je stranka predsednika vlade Orbana Fidesz poskušala vplivati na volivce v Sloveniji. Po navedbah preiskovalnih novinarjev v več slovenskih in madžarskih medijih, Orban ne le spodbuja slovensko „sestrsko“ stranko s ksenofobnimi in nacionalističnimi slogani ter s sovražnim govorom – še zlasti proti migrantom – ampak je tudi omogočil obilno finančno injekcijo v elektronske in tiskane medije, ki jih nadzoruje SDS. Čeprav slovenski zakon o političnih strankah strogo prepoveduje financiranje iz tujine, je Orban našel način, kako prečrpati več kot dva milijona evrov v medije, ki so pod nadzorom Janševe stranke.

Guy Verhofstad, predsednik skupine ALDE, je ocenil:
Orban skuša v Sloveniji uvesti svoj antiliberalni model in po možnosti tudi v drugih sosednjih državah. To spodkopava vladavino prava v Evropi. Pozivamo slovenske oblasti, da temeljito preiščejo te trditve, da bi zagotovili pošteno in čisto volilno kampanjo.

Ivo Vajgl (DeSUS) je dodal:
Če v Sloveniji kdorkoli prekrši zakon, naj bo to zasebni državljan ali politična stranka in njen voditelj, imamo mnogo institucij, ki bi se morale odzvati in potegniti posledice. Za Orbana in Janšo se zdi, da sta nad zakonom. Nedvomno je to slabo za Slovenijo, slabo za Evropo, a dobro za Orbana & Co.“

ž