EU ne bi smela trgovati z izraelskimi naselbinami

EU parlament, Novice, Zunanja politika| 12. 6. 2018 | Ni komentarjev

print
Evropski poslanec Ivo Vajgl je so-podpisal poslansko vprašanje Evropski komisiji v zvezi s trgovanjem EU z izraelskimi naselbinami. Več evropskih poslank in poslancev iz različnih političnih skupin in držav članic je prepričanih, da Evropska unija ne bi smela trgovati z izdelki, ki prihajajo iz izraelskih naselbin na okupiranih palestinskih ozemljih, saj so te naselbine nezakonite.

V vprašanju poslanke in poslanci Evropskega parlamenta opozarjajo, da gre pri izraelskih naselbinah, ki jim Evropska unija sicer nasprotuje, za hudo kršitev mednarodnega prava. Evropski poslanci se sklicujejo tudi na odprto pismo, ki ga je leta 2015 na institucije EU naslovila skupina več deset uglednih (mednarodnih) pravnic in pravnikov ter drugih ekspertov in ekspertinj.

Ti so prav tako pozvali EU, naj se vzdrži vsakršnega trgovanja z nezakonitimi izraelskimi naselbinami, ki jih je kot take opredelila tudi OZN. Evropska unija je vsa tovrstna opozorila doslej spregledala in še naprej trguje z izraelskimi podjetji, ki se nahajajo na okupiranih palestinskih ozemljih.

Poslanke in poslanci so Evropsko komisijo tokrat vprašali: „Ali bo Komisija uradno zahtevala od Sodišča Evropske unije, naj razsodi, ali je trgovanje z izraelskimi naselbinami na zasedenih palestinskih ozemljih zakonito v skladu z mednarodnim pravom in pravom EU?

 

foto: AFP/ Yuval Nadel

ž