Gruzija je primer uspešne tranzicije

EU parlament, Govori v EP, Novice, Zunanja politika| 12. 6. 2018 | Ni komentarjev

print
Evropski poslanec Ivo Vajgl (Alde/ DeSUS) je na rednem plenarnem zasedanju Evropskega parlamenta razpravljal ob točki dnevnega reda „Zasedena gruzijska ozemlja deset let po ruski invaziji“, ki jo je pričela z razpravo podpredsednica Komisije in visoka predstavnica Unije za zunanje zadeve in varnostno politiko Federica Mogherini.

Ivo Vajgl je v enominutnem govoru povedal:

“Spoštovani,
v regiji, ki je vse od razpada Sovjetske zveze obremenjena s problemi post -sovjetskega ekspanzionizma in etničnih napetosti ter lokalnih vojn, predstavlja Gruzija primer uspešne tranzicije, države, ki uveljavlja pravila demokracije in vladavine prava.

Vse to drži, kljub težki hipoteki, ker Rusija ne priznava njene suverenosti nad velikim delom države in s podporo separatistom v Abhaziji in Južni Osetiji pripravlja dokončno aneksijo odcepljenih delov gruzinske države.
S celovitim asociacijskim sporazumom iz leta 2016 in ukinitvijo viz lani je EU dala razvoju Gruzije kot stebru stabilnosti v regiji odločilno podporo.

Pomembno je, da podpiramo ozemeljsko celovitost države in da povsod v svetu, kjer so podobne situacije – denimo v Gornjem Karabahu, v Palestini, Zahodni Sahari ali Ukrajini – vztrajamo pri spoštovanju mednarodnega prava, človekovih in manjšinskih pravic in s tem prispevamo k reševanju problemov in zagotavljanju miru.”

 

 

ž