Vajgl o Kataloniji v francoskem parlamentu

EU parlament, Katalonija, Novice, Zunanja politika| 6. 7. 2018 | Ni komentarjev

print
3. julija 2018 je bil evropski poslanec Ivo Vajgl gost francoske poslanske zbornice v Parizu, kjer je kot njen vodja predstavil neformalno skupino evropskih poslank in poslancev Platforma dialog EU – Katalonija, ki si prizadeva za vzpostavitev dialoga med Madridom in Barcelono ter za izpustitev katalonskih političnih zapornikov.

Vajgl je v pogovorih z zainteresiranimi francoskimi poslankami in poslanci spomnil, da je dan njegovega obiska tudi dan, ki so katalonske politične zapornike iz Madrida premestili v Katalonijo, kar je ocenil kot „pomemben in simboličen korak“, vendar le kot „prvi“ v smeri njihove osvoboditve iz zapora.

Spremljal ga je tudi evropski poslanec Jordi Solé iz Katalonije, ki je med drugim poudaril velik pomen vzpostavljanja stikov članic in članov Platforme s poslanci nacionalnih parlamentov po Evropi in napovedal podobna srečanja po drugih prestolnicah Unije.

Tretji član delegacije, evropski poslanec Marck Demesmaeker, je izrazil zaskrbljenost zaradi razmer v Kataloniji in odločno obsodil kršitve človekovih pravic v Španiji, članici EU.

Prisotni francoski poslanci in poslanke so se strinjali, da je Kataloncem kršena pravica naroda do samoodločbe in se zavzeli za vzpostavitev dialoga med Madridom in Barcelono, kar je tudi ključni cilj Platforme.

 

ž