Evropski poslanci pisali Donaldu Trumpu

Človekove pravice, EU parlament, Novice, Zunanja politika| 10. 7. 2018 | Ni komentarjev

print
Skupina evropskih poslank in poslancev s prvopodpisano poslanko Yano Tom (Alde) in sopodpisanim Ivom Vajglom je na predsednika ZDA Donalda Trumpa naslovila pismo, v katerem izražajo veliko zaskrbljenost v zvezi z združevanjem otrok s starši, ki so nezakonito vstopili v Združene države. Pri tem se opirajo tudi na izjavo posebne skupine preiskovalcev Sveta za človekove pravice.

Evropske poslanke in poslanci iz različnih političnih skupin v pismu Trumpu navajajo, da so bili od staršev prisilno ločeni tudi otroci, ki so jih mame še dojile, ter otroci s posebnimi potrebami, ki potrebujejo posebno nego in skrb.

Opozarjajo, da so „otroci otroci, ne glede na migracijski status njihovih staršev“ ter, da so bili pogoji, v katerih so ameriške oblasti nastanile od staršev ali svojcev ločene otroke, povsem neprimerni. Pridržanje otrok ni v interesu otrok in pomeni tudi kršitev mednarodnega prava, vključno z Konvencijo ZN o pravicah otroka.

Poslanke in poslanci Evropskega parlamenta so ameriškega predsednika v pismu pozvali, naj brez oklevanja zagotovi primerne ukrepe za ponovno združitev otrok in njihovih družin.

foto: AFP

ž