Vajgl v Sobranju: To je ključna točka v makedonski zgodovini

AFET, EU parlament, Makedonija, Novice, Zunanja politika| 17. 7. 2018 | Ni komentarjev

print
Evropski poslanec Ivo Vajgl, uradni poročevalec Evropskega parlamenta za Makedonijo in član poslanske trojke, ki je v zadnjih dveh letih sodelovala pri razreševanju politične krize v Makedoniji, se mudi na delovnem obisku v Skopju. Ob komisarju za sosedsko politiko in širitvena pogajanja Johannesu Hahnu je sodeloval na seji parlamentarnega „Nacionalnega sveta za evropsko integracijo“, ki ga poleg članic in članov Sobranja tvorijo tudi predstavniki civilne družbe.

Ta dogodek pomeni uradni začetek procesa “screeninga” in je prvi korak v smeri začetka približevanja Makedonije Evropski uniji – v tem obdobju bo opravljen velik del prilagajanja zakonodaje in standardov.

Ivo Vajgl je prisotnim znova zagotovil, da ima Makedonija na poti poti približevanja EU vso podporo Evropskega parlamenta, kot ga je imela že doslej. Pojasnil je, da je pred dnevi v zakonodajni postopek oddal poročilo o napredku Makedonije, ki ga bodo že konec avgusta obravnavali člani in članice parlamentarnega odbora za zunanje zadeve (AFET), vsi poslanci in poslanke Evropskega parlamenta pa bodo o njem odločali predvidoma na novembrskem plenarnem zasedanju.

Vajgl je menil, da ne gre za formalnost, pač pa za verodostojno možnost priključitve Makedonije Natu in Evropski uniji. Opozoril je, da ne bo druge možnosti za tako učinkovito razrešitev spora med Grčijo in Makedonijo. „Težko bi si predstavljali uspešnejši izid grško-makedonskih pogovorov“, je dejal, in predsednikoma vlad Grčije in Makedonije čestital za uspeh. Ob tem je poudaril, da se morajo parlamentarne stranke zavedati, da je to priložnost za Makedonijo, ki bi se težko še kdaj ponovila, saj je malo verjetno, da se bo še kakšna grška vlada pripravljena pogovarjati in iskati kompromise o tako žgočem vprašanju. Pozval je poslanke in poslance vseh strank, naj postavijo interes države pred interese posameznih strank.

Vajgl se je včeraj srečal z vodjo največje makedonske opozicijske stranke VMRO – DPMNE Kristijanom Mickovskim in ga pozval, naj stranka dejavno prevzame svoj del odgovornosti za prihodnost države ter postavi to pred ožji interes stranke.

Vajgl se je sestal tudi s predsednikom makedonskega parlamenta Talatom Xhaferijem; med drugim sta spregovorila o tem, kako zagotoviti dejavno sodelovanje vseh političnih strank pri nadaljnjih postopkih, povezanih s članstvom v EU, in o pripravi novega srečanja v okviru procesa, imenovanega Dialog Jean Monnet. Sogovornika sta se strinjala, da je prav ta format neformalnih srečanj tista oblika političnega sodelovanja med evropskim in makedonskim parlamentom, ki pomembno prispeva k doseganju soglasja in pozitivnega vzdušja pri obravnavi nekaterih ključnih vprašanj. Novo srečanje v tem okviru bo predvidoma že zgodaj jeseni.

ž