Poročilo o napredku Makedonije skozi prvo parlamentarno sito

AFET, EU parlament, Makedonija, Novice, Zunanja politika| 29. 8. 2018 | Ni komentarjev

print
Danes je Odbor za zunanje zadeve Evropskega parlamenta (AFET) v Bruslju med drugim obravnaval poročilo o poročilu o napredku Makedonije, ki ga je pripravil evropski poslanec Ivo Vajgl (Alde/DeSUS), poročevalec Evropskega parlamenta za Makedonijo. Na seji odbora so njegovi člani in članice izmenjali mnenja tudi z makedonskim zunanjim ministrom Nikolo Dimitrovom.

Ivo Vajgl je ob prvi obravnavi poročila o napredku Makedonije na današnji seji AFET med drugim povedal:

V tem odboru smo se osupljivo poenotili, da je evropska perspektiva za Makedonijo pomembna, pomembna je za vse nas, pomembna je za celotno situacijo, tudi z vidika varnosti in nadaljnjih perspektiv Evrope. Makedonija je bila v čakalnici res dolgo časa, povsem po nepotrebnem. Zdaj se pogovarjamo o predlogu naše resolucije. To resolucijo obravnavamo v času posebnih okoliščin za to državo. To je zelo pomembno tudi z zgodovinskega vidika.

Glede referenduma, ki bo v Makedoniji potekal 30. septembra, je Vajgl dejal, da so „kolegi iz skupine ELS (Evropske ljudske stranke) predstavili drugačno stališče, kot je stališče stranke VMRO v Makedoniji, tako, da upam, da bo tudi opozicija v Makedoniji sledila temu, kar pravi sestrska stranka v parlamentu, in da bo sledila večinskemu mnenju te stranke. Sam bi rad čestital pogajalcem z obeh strani, tako z grške kot z makedonske strani, vesel sem, da jim je uspelo preseči te zgodovinske nesporazume, in da jim je uspelo, državama in tudi nam, ponuditi pravo prihodnost. Dobro prihodnost za celotno regijo in za vse zadevne države. Enako velja tudi za bolgarsko in makedonsko vlado ter vse diplomate, pogajalce, ki so pri tem sodelovali. Zdaj so se na novo oblikovali tudi odnosi med zahodno-balkanskimi državami in širše v regiji.

Vajgl je ob tem spomnil tudi, da se bo morala Makedonija po „upam, da uspešnem referendumu vrniti nazaj k svoji nalogi, da bo lahko izpolnila ta ambiciozni reformni program na področju gospodarstva, pravosodnega sistema, na področju medijev, tudi, ko gre za boj proti korupciji in organiziranemu kriminalu, za zaščito manjšin in za druga pomembna vprašanja. Še posebej pomembno je, da poudarimo vlogo posebnega tožilca in varuha človekovih pravic. Kot smo že slišali, je Evropski parlament v zadnjih letih stalno podpiral evro-atlantsko perspektivo Makedonije, prepričan sem, da je to v našem skupnem interesu.

Vajgl je poudaril odločilno vlogo, ki jo pri blažitvi notranje-politične krize odigrala Evropska komisija, posebej komisar, pristojen za širitev Johannes Hahn, ki je zaslužen za sprejetje t. im. Sporazuma iz Pržina. Ta je pomagal razrešiti globok notranje-politični spor v Makedoniji po tem, ko se je izvedelo za obširno prisluškovalno-korupcijsko afero v času, ko je vlado vodil nekdanji predsednik VMRO Nikola Gruevski.

Predstavniki različnih političnih skupin, večinoma poročevalci v senci, so poročilo podprli in pohvalili Vajglovo dosedanje delo. Prav tako je večina razpravljavcev izrazila upanje, da bodo makedonski državljani na referendumu 30. septembra sprejeli predlog novega imena države, kot izhaja iz dogovora grškega in makedonskega predsednika vlade.

Na poročila bodo poslanke in poslanci lahko vložili dopolnila, o katerih bo glasoval AFET, zatem pa bo poročilo obravnavano na plenarnem zasedanju Evropskega parlamenta.

ž