Poziv Junckerju, naj se ravna po svojih besedah

EU parlament, Novice, Zunanja politika| 27. 9. 2018 | Ni komentarjev

print
Evropski poslanci Franc Bogovič, Tanja Fajon, dr. Igor Šoltes in Ivo Vajgl so na predsednika Evropske komisije Jeana-Clauda Junckerja naslovili pismo, v katerem so ga opozorili na nesprejemljivo ravnanje v zvezi z mnenjem pravne službe Komisije glede hrvaškega nespoštovanja razsodbe mednarodnega arbitražnega sodišča v mejnem sporu med Slovenijo in Hrvaško.

Ivo Vajgl se je takoj, ko je bil – tako kot javnost – obveščen, da je Juncker spregledal mnenje pravne službe Komisije, ki je večinoma pritrdila slovenskemu stališču, ostro odzval in Junckerjevo ravnane označil kot „nekorektno in pristransko“.

V pismu, ki so ga danes poslanci poslali Junckerju, so poslanci uvodoma zapisali, da Evropska komisijane opravlja svojih dolžnosti spoštovanja, varovanja in promocije vladavine prava, ki je temeljna značilnost Evropske unije in širše mednarodne skupnosti.

V pismu so Junckerja spomnili tudi, da je v svojem nedavnem letnem nagovoru na plenarnem zasedanju Evropskega parlamenta poudaril, da je Evropska unija skupnost vladavine prava, in da spoštovanje vladavine prava in odločitev sodišč ni izbira, pač pa obveza. „Pozdravljamo takšno izjavo, saj kaže na stališče, ki si ga delimo. Od vas pričakujemo, da boste ravnali v skladu z njim, in da bodo štela vaša dejanja. Državljanke in državljani upravičeno pričakujejo najvišje standarde, ko gre za vaša ravnanja, kot visokega predstavnika Evropske komisije,“ so zapisali v pismu.

ž