Vajgl o izidu referenduma v Makedoniji

Makedonija, Novice, Zunanja politika| 1. 10. 2018 | Ni komentarjev

print
Evropski poslanec Ivo Vajgl, ki je uradni poročevalec Evropskega parlamenta za Makedonijo, se je odzval na izid sinočnjega posvetovalnega referenduma v Makedoniji. Na referendumu so volivke in volivci odločali o predlogu imena države Republika Severna Makedonija, o katerem sta se uspela po dolgih letih popolne grške blokade Makedonije na poti do članstva v EU dogovorila grški in makedonski premier Cipras in Zaev. Referendum sicer ni veljaven, saj ni bil dosežen zakonsko predpisan glasovalni prag, t.j. 50% vseh volilnih upravičencev. Volivke in volivci so obenem glasovali tudi o vprašanju, ali se strinjajo, da država postane članica Evropske unij in Nata. Velika večina se je s tem na referendumu strinjala.

Izjava Iva Vajgla:

Izid referenduma v Makedoniji razkriva protisloven položaj v makedonski politiki, ko se vsi zavezujejo k evropski in evro-atlantski prihodnosti države, hkrati pa največja opozicijska stranka in predsednik države družno pozivata volivce k bojkotu referenduma, ki je ena izmed pomembnih postaj na poti Makedonije do cilja.

Kljub temu velja poudariti, da je ogromna večina prebivalcev Makedonije podprla vladni projekt in sporazum z Grčijo o imenu države. Posebna okoliščina referenduma je bilo dejstvo, da se je okoli pol milijona potencialnih volivcev, ki stalno živijo v tujini, z vednostjo ali pa zaradi zavajajočih informacij praktično pridružila bojkotu in s tem prispevala k temu, da predvidena kvota udeležbe ni bila dosežena.

Zdaj je pomembno, da mednarodna skupnost, EU in NATO, še naprej podpirata Makedonijo na poti v evro-atlantske integracije. Ostalo delo bodo morali opraviti makedonski politiki, ki se morajo zavedati, da gre za dolgoročni interes ali celo za usodo makedonskega naroda in države. To je več in pomembnejše od strankarskih interesov in verjetnih izsiljevanj, da se “pozabi” na nezakonita ravnanja prejšnje oblasti.”

ž