Podpornik nove kampanje proti starizmu Enakost staranja

Človekove pravice, Novice, sociala, Starejši| 1. 10. 2018 | Ni komentarjev

print
Evropski poslanec Ivo Vajgl (DeSUS/ Alde) se je na današnji dan, mednarodni dan starejših, pridružil novi kampanji, ki jo je sprožila mednarodna nevladna organizacija Platforma Age pod imenom Enakost staranja (Ageing Equal). V 70-dnevni kampanji, ki se bo končala 10. decembra, ko bomo obeležili 70. obletnico sprejetja Splošne deklaracije o človekovih pravicah. Snovalci kampanje želij med drugim poudariti, da se raven varstva človekovih pravic s starostjo ne sme znižati ali celo izničiti.

Kampanja Enakost staranja, ki povezuje več različnih nevladnih organizacij, strokovnjakov in politikov, je posvečena boju proti starizmu kot posebni obliki diskriminacije starejših. Gre za „sistematično diskriminacijo ljudi na podlagi njihove starosti“, ki je pogosto sistemska, kot so zapisali pri platformi Age. Ključna posledica starizma je onemogočanje vključevanja starejših v družbo in enakih možnosti participacije starejših v javnem življenju, je pa tudi dejavnik zlorab in nasilja nad starejšimi.

Osveščevalna kampanja je zastavljena tako, da bo vsak teden kampanje poudarek na eni posebni temi, ki bo razkrivala, kako se starizem odraža v vsakdanjem življenju in kako vpliva na različne družben skupine.

Ivo Vajgl bo sodeloval v kampanji predvsem prek družabnih omrežij. Prepričan je, da je problem starizma kompleksen in ga je treba zato obravnavati celostno in začeti predvsem z osveščanjem javnosti.

ž