Vajgl pozdravlja enotnost makedonskega parlamenta

EU parlament, Makedonija, Novice, Zunanja politika| 20. 10. 2018 | Ni komentarjev

print
Evropski poslanec Ivo Vajgl, uradni poročevalec Evropskega parlamenta za Makedonijo, se je za medije odzval na sinočnjo odločitev makedonskega parlamenta o pričetku postopka spremembe ustave, kar bo omogočilo spremembo imena države v predlagano Republika Severna Makedonija.

Ivo Vajgl je zapisal: „Makedonski parlament je s potrebno dvotretjinsko večino izglasoval sklep o začetku postopka za ustavne spremembe, ki bodo Makedoniji po sklenitvi sporazuma z Grčijo o imenu države in dogovorjenih ustavnih spremembah odprle pot v Evropsko unijo in ji omogočile pridružitev zvezi NATO.

Ni dvoma, da so člani najvišjega predstavniškega telesa z odločitvijo, ki je bila tesna in pot do nje dramatična, zaščitili vitalne interese državljanov Makedonije, pri čemer gre posebno priznanje tistim opozicijskim članom Sobranja, ki so sprejeli odgovornost in kljub pritiskom in grožnjam vodstva stranke podprli evropsko in evro-atlantsko prihodnost svoje države.

Evropski parlament, čigar stalni poročevalec za Makedonijo sem peto leto, je Makedonijo dosledno podpiral kot državo, ki bo kot članica Unije prispevala k regionalni stabilnosti jugovzhodne Evrope.

V naslednjih tednih in mesecih bo pomembno, da politični voditelji Makedonije odločno stopijo na pot sprave in interese strank podredijo skupnemu cilju, članstvu v evro-atlantskih povezavah.

ž