Odprto pismo evropskih poslancev institucijam EU glede Katalonije

Človekove pravice, EU parlament, Katalonija, Novice, Zunanja politika| 7. 11. 2018 | Ni komentarjev

print
Evropski poslanec Ivo Vajgl (Alde/ DeSUS) kot vodja skupine ter članice in člani skupine Platforma dialog EU – Katalonija v Evropskem parlamentu so danes na evropske institucije naslovili odprto pismo, v katerem so izrazili globoko zaskrbljenost zaradi namere španskega tožilstva, da za osemnajst katalonskih političnih zapornikov, med katerimi sta tudi dva nekdanja evropska poslanca, zahteva skupaj 177 let zaporne kazni.

Gre za politične in civilno-družbene voditelje, zagovornike neodvisnosti Katalonije, ki so v priporu že več kot eno leto in jim španske oblasti očitajo zločine, ki jih niso zagrešili, ob tem, ko so 1. oktobra 2017 organizirali referendum o neodvisnosti.

Prejšnji petek je špansko tožilstvo za nekdanjega podpredsednika katalonske vlade Oriola Junquerasa zahtevalo 25 let zapora, za nekdanjo predsednico katalonskega parlamenta Carme Forcadell ter civilnodružbena voditelja Jordija Cuixarta in Jordija Sancheza pa 17 let. Tako kot našteti, so upora obtoženi tudi nekdanji katalonski ministri Joaquim Forn, Dolors Bassa, Jordi Turull, Josep Rull in Raul Romeva, ki jim grozi šestnajstletna zaporna kazen.

Evropske poslanke in poslanci so v pismu med drugim zapisali, da je odločitev o tako resni obtožbi „uničila vsako upanje, da bi socialistična vlada lahko prispevala k pomembnim pogajanjem o katalonskem problemu. Pomanjkanje političnega odziva s strani španskih oblasti povzroča dramatične posledice in storili bomo, kar je v naši moči, da se jo prekliče. Zločina ni bilo; ta konstrukt nima nič opraviti z realnostjo.“

Podpisniki pisma so opozorili še, da bi lahko sojenje, ki naj bi steklo v začetku prihodnjega leta, predstavljajo “nevaren precendens v Španiji in tudi Evropski uniji.” Prepričani so, da molk Evropske unije o tem primeru prispeva k prepričanju evropskih državljank in državljanov, da jih evropske institucije ne varujejo tako, kot bi jih morale.

Zato so evropski poslanci, člani Platforme dialog EU – Katalonija, v pismu pozvali institucije Evropske unije, naj takoj znova premislijo, kaj jim pomeni varovanje, zagotavljanje in spodbujanje državljanskih in političnih pravic. “Če ne bodo pričeli odgovorno krepiti Evropske unije, ki je utemeljena na načelih svobode, demokracije, spoštovanja človekovih pavic, temeljnih svoboščin in vladavine prave, o katerih so sanjali evropski državljani, bodo to praznino zapolnila evroskeptična gibanja,” so poudarili.

 

ž