Vajgl: Nemška kanclerka danes v Evropskem parlamentu jasnejša kot običajno

Človekove pravice, EU parlament, Novice, Zunanja politika| 13. 11. 2018 | Ni komentarjev

print
Evropski poslanec Ivo Vajgl (Alde/ DeSUS) je spremljal današnji nagovor nemške kanclerke Angele Merkel v Evropskem parlamentu v okviru rednega mesečnega zasedanja v Strasbourgu. Nekdanji dopisnik in veleposlanik v Nemčiji ter zunanji minister Ivo Vajgl meni, da je bila kanclerka Merkel tokrat odločnejša in jasnejša v svojih poudarkih, kot običajno.

Ivo Vajgl je ocenil: „Osnovna teza govora nemške kanclerke Angele Merkel v Evropskem parlamentu je bila, da si mora Evropa v spremenljivih razmerah v mednarodnem okolju zagotoviti prostor, ki bo ustrezal ekonomskemu potencialu, tradicionalnim vrednotam in interesom naše celine. Poudarila je, da je evropska integracija zgrajena na solidarnosti, solidarnost sama pa na strpnosti. Njene besede si je mogoče razlagati kot jasno sporočilo vsem, ki znotraj EU in zunaj nje kršijo človekove pravice in načela pravne države.

Bolj odločno in jasno kot običajno je kanclerka razvila zahtevo, da EU uporabi svojo moč za to, da se mednarodno varnostno in obrambno osamosvoji, da vzpostavi lastno, evropsko vojsko in lasten varnostni svet, in da na ta način prispeva k večji učinkovitosti zveze NATO. Pomemben je bil njen poudarek, da nacionalizem in egoizem ne smeta v Evropi nikoli več dobiti priložnosti.

Končno, Angela Merkel je poudarila da zgodovinske izkušnje in gospodarska moč obvezujeta Nemčijo, da vztraja pri politiki, ki bo okrepila EU. Pri tem je izpostavila pomen sodelovanja s Francijo, ki je pomenilo začetek miroljubne evropske integracije.

ž