O spoštovanju demokratičnih vrednot v Evropski uniji

Človekove pravice, Katalonija, Novice, Zunanja politika| 15. 12. 2018 | Ni komentarjev

print
V nadaljevanju objavljamo izjavo za javnost evropskega poslanca Iva Vajgla (Alde/ DeSUS), sicer tudi vodje skupine Platforma dialog EU – Katalonija.

Diplomacija je praktičen poklic, ki temelji na vzajemnih koristih. V Evropski uniji, ki temelji na spoštovanju človekovih pravic, zakonih in ustavah pravne države in mednarodnega prava, bi tudi diplomate in politike moralo skrbeti in bi morali najti način in prave besede, če v državi članici ta načela grobo kršijo. Dogovorili smo se, da kršenje temeljnih načel ni izključno notranje-politična zadeva držav članic.

V letu, ki se izteka, smo se v EU resno soočili z odstopanji od splošnih načel evropske demokracije na Poljskem, Madžarskem in v Romuniji. Vsa ta načela krši tudi Španija, v Kataloniji in sicer, ko vlada in pravosodje širokogrudno uporabljata prakso iz preteklosti. Ko vlada v Madridu s policijskim nasiljem preprečuje demokratično izražanje volje državljanov na referendumu, ko pravosodje brez formalne obtožnice že leto dni zadržuje v zaporu izvoljene člane katalonske vlade in parlamenta, vodje miroljubnih civilno-družbenih organizacij, in ko preiskujejo ‘zločine‘ stotin ravnateljev šol in občinskih funkcionarjev, ki so sodelovali pri izvedbi referenduma lanskega 1. oktobra, ki so ga poskušali zatreti, pa ni šlo.

V Španiji te dni gladovno stavkajo zaprti politični zaporniki. O tem bi se morali pogovarjati z vodilnimi španskimi državniki, če nam je do demokratičnih vrednot v Evropi in doma. Na zavezanosti tem vrednotam bi morali graditi tudi soglasje v Sloveniji, če hočemo, da nas bodo spoštovali.

ž