Starejši v Sloveniji pri EU najbolj cenijo prost pretok ljudi

EU parlament, Novice, sociala, Starejši| 14. 12. 2018 | Ni komentarjev

print
Danes je v Ljubljani potekala okrogla miza z naslovom Evropska unija – dom ali tujina? – kako slovenska javnost dojema in občuti Evropsko unijo, ki jo je pripravil evropski poslanec Ivo Vajgl (Alde/ DeSUS).

Ker so starejši eno pomembnejših področij, ki jim Vajgl posveča svoj čas v Evropskem parlamentu, ga je zanimalo, kako v Sloveniji posebej starejši (med 50 in 75 let) razumejo in občutijo Evropsko unijo in članstvo Slovenije v njej. Za te potrebe je agencija Ninamedia opravila javno-mnenjsko raziskavoStarejši in Evropska unija“ na vzorcu 1.033 vprašanih telefonsko in prek spleta.

Raziskava Eurobarometer je nedavno potrdila, da Evropska unija med njenimi državljankami in državljani še nikoli ni bila tako priljubljena kot zdaj. To je bilo tudi osrednje izhodišče tokratne okrogle mize. Namreč vprašanje, ali je to dokaz poglabljanja skupne evropske identitete, ali pa je to posledica strahu pred razkrojem evropske ideje povezovanja in demokracije, se ponuja samo od sebe.

V razpravi so sodelovali Davor Damjanić in Tadeja Košak z agencije Ninamedia, ki sta predstavila ključne ugotovitve raziskave, ter Branko Simonovič, podpredsednik Državnega zbora, in Franc Jurša, vodja poslanske skupine DeSUS.

Udeležencem se je naknadno pridružil tudi predsednik stranke DeSUS Karl Erjavec, ki je v svojem nagovoru poudaril predvsem, katere ključne naloge čakajo aktualno koalicijo na področju dolgožive družbe, med njimi tudi dolgo pričakovani zakon o dolgotrajni oskrbi. Po Erjavčevem mnenju je ključnega pomena, da ima stranka DeSUS tudi v prihodnje vsaj enega evropskega poslanca in se ob tem zahvalil Ivu Vajglu za doslej opravljeno delo v Evropskem parlamentu.

Predstavitev raziskave, ki jo je finančno podprla skupina ALDE, je pri občinstvu zbudila veliko zanimanja, saj takšnih starostno oziroma generacijsko usmerjenih raziskav na to temo pri nas še ni bilo.

ž