Vajgl in kolegi pisali papežu Frančišku o katalonskih političnih zapornikih

Človekove pravice, EU parlament, Katalonija, Novice, Zunanja politika| 19. 12. 2018 | Ni komentarjev

print
Evropske poslanke in poslanci, združeni v skupino Platforma dialog EU – Katalonija pod vodstvom Iva Vajgla (Alde/ DeSUS), so danes na papeža Frančiška naslovili pismo, v katerem so ga opozorili na katalonske politične zapornike, med katerimi štirje gladovno stavkajo že več kot štirinajst dni. Podpisniki pisma so zaprosili papeža Frančiška za sprejem, da bi mu lahko podrobno predstavili, kako španska oblast krši človekove pravice katalonskim političnim in civilno-družbenim voditeljem.

Štirje katalonski politični zaporniki Jordi Sànchez, Jordi Turull, Joaquim Forn in Josep Rull so se za gladovno stavko začetek decembra odločili, da bi svetovno javnost opozorili, da se špansko vrhovno sodišče ne odziva na njihove pritožbe, s čimer jim onemogoča, da bi se pritožili tudi na Evropsko sodišče za človekove pravice.

Člani skupine Platforma dialog EU – Katalonija so zelo „zaskrbljeni“ nad razmerami v Kataloniji, sploh, ker je eden izmed gladovno-stavkajočih Jordi Turull zaradi poslabšanja zdravstvenega stanja že v bolnišnici.

Ne prosimo vas, da bi posegli v politično razpravo o političnih možnostih v Kataloniji, saj je to zadeva, o kateri se morajo Katalonci dogovoriti in odločiti sami. Prosimo vas, vaša svetost, da pomagate prinesti božično luč in upanje katalonskim zapornikom med gladovno stavko in njihovim družinam,” so med drugim zapisali v pismu.

ž