O brexitu: “Mi smo njihov odhod že preboleli”

EU parlament, Novice, Zunanja politika| 16. 1. 2019 | Ni komentarjev

print
Pravkar se je v Evropskem parlamentu zaključila razprava po tem, ko je sinoči spodnji dom britanskega parlamenta zavrnil predlog dogovora o izstopu Združenega kraljestva iz Evropske unije (brexit). Po prepričanju evropskega poslanca Iva Vajgla bi bil izhod Združenega kraljestva iz Evropske unije hud udarec za obe strani.

V nadaljevanju objavljamo odziv evropskega poslanca Iva Vajgla (Alde/ DeSUS) za medije: “Po glasovanju v parlamentu Združenega kraljestva vemo, česa si britanski parlamentarci ne želijo, ne vemo, pa kaj hočejo. Nič ne pomaga. Do 29. marca bodo v Londonu morali sprejeti svoje odločitve, in to na način, da bodo tako poslanci kot njihovi volivci vedeli, o čem se opredeljujejo.

Za Evropsko unijo bi bil odhod Velike Britanije, posebej še neorganiziran, brez natančnega dogovora o pomembnih podrobnostih, hud udarec, toda enako hud ali še bolj problematičen bi bil takšen odhod za Britance, za 3 milijone državljanov Evropske unije, ki živijo na Otoku, in za 2 milijona državljanov Združenega kraljestva na evropski celini.

Njihov koncept parlamentarne demokracije je drugačen od našega, ampak mi smo njihov odhod že preboleli.“

ž