Grčija in Severna Makedonija zaslužita solidarnost EU

EU parlament, Makedonija, Novice, Zunanja politika| 17. 1. 2019 | Ni komentarjev

print
Evropski poslanec Ivo Vajgl (Alde/ DeSUS), ki je uradni poročevalec Evropskega parlamenta za Makedonijo, se je odzval na včerajšnje izglasovanje zaupnice grškemu premierju Ciprasu, do katerega je prišlo zaradi sprejetja dogovora z Makedonijo o novem imenu te države Severna Makedonija. Vajgl opozarja, da je dogovor med državama pomemben tudi za stabilnost v širši regiji.

Ivo Vajgl ocenjuje: „Tesno glasovanje o zaupnici grški vladi je znova potrdilo, kako težko se je politikom držav jugovzhodne Evrope otresti bremena in stereotipov iz bližnje in daljne zgodovine. Kljub temu pa projekt pomiritve med Grčijo in Severno Makedonijo zasluži podporo in in solidarnost EU, saj povečuje možnosti za stabilizacijo celotne regije in njeno postopno vključevanje v evro-atlantske integracije.

Kot v primeru glasovanja v parlamentu v Skopju, tako bo tudi sedaj odločilno stališče vodstva Evropske ljudske stranke, in vpliv, ki ga lahko ima na stranko Nova demokracija, ki namesto na stabilnost in dobre sosedske odnose stavi na bojeviti in anahronistični nacionalizem.

Za EU bi uspešna ratifikacija sporazuma iz Prespe pomenila potrditev, da gredo stvari na Balkanu počasi, pa vendar, v dobro smer, in da je posredovanje Evropske komisije in Evropskega parlamenta v kritičnih trenutkih lahko uspešno.

ž