Za cirkuse brez živali

EU parlament, Novice, živali| 30. 1. 2019 | Ni komentarjev

print
Evropski poslanec Ivo Vajgl (DeSUS/ Alde), ki je član parlamentarne medskupine za dobrobit in zaščito živali, je eden od podpisnikov vprašanja Evropski komisiji v zvezi z uporabo divjih živali v cirkusih. Poslanke in poslanci Evropskega parlamenta v pisnem vprašanju opozarjajo na neusklajenost predpisov, saj je 22 članic Unije in precej posamičnih mest že prepovedalo oziroma omejilo uporabo živali v cirkusih, med katerimi je tudi Slovenija.

V pisnem vprašanju opozarjajo, da je pri uporabi (divjih) živalih v cirkusih ogrožena tudi varnost, saj zaradi neprimernih kletk oziroma pogojev, v katerih bivajo živali med potovanjem, in nezadostnih varnostnih ukrepov, pogosto prihaja do nesreč, pa tudi širjenja bolezni.

Navajajo tudi, da so mesta in države, ki so sicer prepovedale cirkuse, v katerih se uporabljajo (divje) živali, tem prisiljene omogočiti, da potujejo čez njihova ozemlja.

Evropske poslanke in poslanci sprašujejo Komisijo:
1) “Ali namerava Komisija pripraviti predlog za vse-evropsko prepoved uporabe divjih živali v cirkusih?
2) Ali lahko Komisija pojasni, ali cirkusi, ki uporabljajo divje živali, prejemajo kakršnakoli sredstva iz programov EU.

Divje živali, ki izvajajo različne točke v cirkusih, so zaradi tega žrtve mučenja, slabega ravnanja in zanemarjanja, ob tem, da vse življenje preživijo v ujetništvu (dokler lahko služijo v cirkuških predstavah). Več nevladnih organizacij in aktivistov je, tudi s pomočjo naskrivaj posnetih ravnanj, razkrilo, da, npr. slone med “treningi” mučijo z elektrošoki, pretepajo s palicami z ostrimi kovinskimi kavlji, vklepajo v tesne jeklene ovratnice. Velike divje mačke pa so zaprte v tesnih kletkah, kjer jedo, spijo in opravljajo potrebo. Vse večji delež javnosti podpira prepoved vsakršnih živali v cirkusih, torej cirkuse, kjer prostovoljno nastopajo le ljudje.

ž