Vajgl določen za pričo v sodnem procesu zoper katalonske politične zapornike

Človekove pravice, Katalonija, Novice, Zunanja politika| 2. 2. 2019 | Ni komentarjev

print
Po tem ko je včeraj špansko vrhovno sodišče zavrnilo vrsto predlogov za prisotnost mednarodnih opazovalcev na sojenju devetim katalonskim zapornikom, zoper katere se bo po več kot letu dni sojenje pričelo 12. februarja, je to, po poročanju spletnega medija Catalan News, odločilo, da bo kot eno izmed prič na sojenje poklicalo tudi evropskega poslanca Iva Vajgla.

Izjava evropskega poslanca Iva Vajgla ob novici, da bo priča na sojenju zoper katalonske politične zapornike:
Povabilo sodišča, da pričam na procesu, bom sprejel z veseljem in odgovornostjo. Prepričan sem, da gre za politični proces, za katerega bi bilo bolje, da se v nobeni državi članici Evropske unije ne bi mogel zgoditi. Pričal bom kot vodja skupine Platforma dialog EU – Katalonija, ki se od vsega začetka zavzema za pravico Kataloncev, da suvereno odločajo o svoji usodi, in da lahko to storijo na najbolj demokratičen načina – z referendumom.

Za nasilen poseg v to pravico, ki se je zgodil 1. oktobra 2017, ni opravičila, enako kot ga ni za množične aretacije in zapor, ki je bil odrejen za izvoljene katalonske politične predstavnike vlade, parlamenta in civilne družbe. Eno izmed mojih pomembnih sporočil bo tudi, da je Slovenija dosegla svojo neodvisnost na demokratičen in miroljuben način na podlagi referenduma.

Špansko vrhovno sodišče ni pristalo, da bi na sojenju, za katerega mnogi trdijo, da ne bo nepristransko, prisostvovali mnoge ugledne osebnosti in organizacije, med njimi tudi mednarodna nevladna organizacija za človekove pravice Amnesty International.

Kot pričo je vrhovno sodiščem kot navaja spletni medij Catalan News, med drugim zavrnilo tudi španskega kralja Filipa in nekdanjega katalonskega predsednika v izgnanstvu Carlesa Puigdemonta.

ž