“Izjave Tajanija in Salvinija so nesramen izziv resnici”

EU parlament, Novice, Zunanja politika| 11. 2. 2019 | Ni komentarjev

print
Evropski poslanec Ivo Vajgl (DeSUS/ Alde) se je danes za medije odzval na izjave, ki sta jih ob „dnevu spomina“ na in po slovesnosti v Bazovici včeraj dala predsednik Evropskega parlamenta Antonio Tajani (sicer član Evropske ljudske stranke) in podpredsednik italijanske vlade in notranji minister Matteo Salvini. Vajgl odziv slovenskega prtemierja Šarca ocenjuje kot pravočasen, a ne zadosten.

Ivo Vajgl je ocenil:

Izjave Tajanija in Salvinija pomenijo nesramen izziv resnici in dokončno obračanje hrbta načelom sprave in dobrega sosedstva, na katerih temelji post-nacistična in post-fašistična Evropa.

Slovenija bi se morala uradno odzvati. Komentar premierja Marjana Šarca je bil pravočasen in primeren, vendar to ni dovolj. Italijo bi bilo treba opozoriti na poročilo mešane, italijansko-slovenske zgodovinske komisije in pozvati Tajanija, Salvinija in podobne, da si ga preberejo. Italijanski fašisti za svoje zločine NISO dobili odpustka.

Ivo Vajgl je že prejšnji teden, v četrtek, predsedniku Evropskega parlamenta Antoniu Tajaniju poslal pismo, v katerem je izrazil svoje ogorčenje nad razstavo z naslovom Vzhodna meja (it. Confine Orientale) v prostorih Evropskega parlamenta, ki naj bi spomnila na italijanske žrtve med- in povojnega nasilja, ne pa tudi na žrtve fašizma.

foto: Neznani avtor; Italijanski vojaki streljajo talce, 31. 7. 1942; Zbirka tekoče gradivo MNZS, inv. št. pl1818/

ž