Sojenje katalonskim zapornikom je političen proces

Človekove pravice, Katalonija, Novice, Zunanja politika| 12. 2. 2019 | Ni komentarjev

print
Danes je skupina Platforma dialog EU – Katalonija v Evropskem parlamentu, ki jo vodi evropski poslanec Ivo Vajgl, na posebni novinarski konferenci opozorila na spornost in več kot vprašljivo nepristranskost sojenja dvanajstim katalonskim političnim in civilno-družbenim voditeljem, ki so sodelovali v pripravi in izvedbi referenduma o samostojnosti Katalonije 1. oktobra 2017, ki se je danes pričelo danes v Madridu. Po navedbah katalonskih medijev bo med pričami nastopil tudi Ivo Vajgl, o čemer pa uradnega obvestila sodišča doslej še ni prejel.

Ivo Vajgl je kot vodja skupine Platforma dialog EU – Katalonija na novinarski konferenci povedal:

„To je politični proces, kakršnih v Evropi ne bi smelo biti. Danes se bo po 14 mesecih pridržanja na vrhovnem sodišču v Madridu pričelo dolgo sojenje dvanajstim katalonskim političnim zapornikom – devetim članom nekdanje katalonske vlade, nekdanji predsednici katalonskega parlamenta in dvema voditeljema katalonskih civilno-družbenih organizacij. Obtožnica jim med drugim očita upor, neposlušnost in zlorabo javnih sredstev. Njihov ‘zločin’ je, da so organizirali ali podpirali referendum o samoodločbi v skladu z demokratičnim mandatom, ki jim ga je namenil katalonski narod. Grozi jim zaporna kazen do 25 let zapora, saj je upor po španski zakonodaji opredeljen kot eden hujših zločinov.

Zavračamo napačne navedbe, ki se skrivajo za obtožbami, in izjavljamo, da gre za političen proces. Dialog in pogajanja bi morali biti instrumenti, prek katerih bi morala biti uresničena legitimna in demokratična pravica Kataloncev do samoodločbe, ne pa zapiranje in kazenski pregon.

Politični sodni proces ni samo notranja zadeva Španije. Ima jasno evropsko razsežnost, saj je v opreki s temeljnimi vrednotami Unije, kot so demokracija, svoboda izražanja, pravica do javnega zbiranja in pravica do politične participacije. To politično sojenje bomo pozorno spremljali kot mednarodni opazovalci iz Bruslja, pa tudi iz Madrida.

Prepričani smo, da politični konflikti, ki vključujejo temeljne pravice, niso stvar sodnikov. Katalonci imajo legitimno pravico, da se demokratično odločajo o svoji politični prihodnosti, Madrid in Bruselj pa potrebujeta politike s pogumom za soočenje s političnimi konflikti z demokratičnimi orodji, ne pa s kazenskimi obtožbami.

Na novinarski konferenci so poleg Vajgla sodelovali še nekateri drugi evropski poslanci, člani Platforme iz različnih političnih skupin – José Bové, Marie-Pierre Vieu, Eleonora Forenza, António Marinho e Pinto, Matt Carthy, Ramon Tremosa in drugi.

ž