Vajgl poklican za pričo v sodnem procesu proti katalonskim voditeljem

Človekove pravice, EU parlament, Katalonija, Novice, Zunanja politika| 15. 4. 2019 | Ni komentarjev

print
Evropski poslanec Ivo Vajgl (Alde/ DeSUS) je prejel uradno vabilo španskega vrhovnega sodišča, na katerem poteka sojenje proti dvanajstim katalonskim političnim in civilno-družbenim voditeljem, ki se je – po več kot letu pripora – pričelo februarja letos v Madridu.

Ivo Vajgl je poklican za pričo na strani obdolžencev in bo nastopil na sojenju v Madridu 29. aprila 2019 kot vodja neformalne skupine v Evropskem parlamentu „Platforma dialog EU – Katalonija“, ki združuje okoli 50 evropskih poslank in poslancev iz šestnajstih različnih držav. Vajgl bo v Madridu na lastno željo pričal v slovenščini.

Obdolženci, med katerimi so tudi nekdanji podpredsednik katalonske vlade Oriol Junqueras, nekdanja predsednica parlamenta Carme Forcadell in nekdanji evropski poslanec ter minister za zunanje zadeve, ki je na Vajglovo povabilo že obiskal Slovenijo, Raül Romeva, so obdolženi upora in zlorabe javnih sredstev zaradi priprave in izvedbe referenduma o neodvisnosti Katalonije 1. oktobra 2017.

Referendum, ki ga je katalonski parlament razpisal na podlagi mednarodnega prava – pravice naroda do samoodločbe – je skušala španska oblast zatreti z nasiljem nad miroljubnimi državljankami in državljani.

Vajgl je že ob pričetku sojenja februarja letos med drugim dejal: „Za nasilen poseg v to pravico, ki se je zgodil 1. oktobra 2017, ni opravičila, enako kot ga ni za množične aretacije in zapor, ki je bil odrejen za izvoljene katalonske politične predstavnike vlade, parlamenta in civilne družbe. Eno izmed mojih pomembnih sporočil bo tudi, da je Slovenija dosegla svojo neodvisnost na demokratičen in miroljuben način na podlagi referenduma.

Vajgl je prepričan, da španska vlada s tem političnim sodnim procesom krši pravo Evropske unije.

ž