Vajgl na sojenju v Madridu pričal v prid Romevi

Katalonija, Novice, Zunanja politika| 29. 4. 2019 | Ni komentarjev

print
Evropski poslanec Ivo Vajgl (Alde/ DeSUS) se je danes dopoldne na vabilo španskega vrhovnega sodišča udeležil sojenja proti dvanajstim katalonskim političnim in civilno-družbenim voditeljem, ki so obdolženi upora in zlorabe javnih sredstev zaradi priprave in izvedbe referenduma o neodvisnosti Katalonije 1. oktobra 2017.

Vajgl je nastopil kot priča na predlog obrambe v primeru obdolženega nekdanjega dolgoletnega evropskega poslanca, člana Zelenih, in nekdanjega katalonskega zunanjega ministra Raüla Romeve. Vajgl je na vrhovnem sodišču v Madridu odgovarjal na vprašanja branilca Raüla Romeve, ki je tudi zahteval njegovo zaslišanje, pa tudi predsedujočega sodišču.

Poglavitna teza, ki je zanimala sodišče, je bila, ali so imeli Romeva in ostali obdolženci, ki so pripravljali referendum, rezervni načrt, po katerem bi uporabili tudi druga – nasilna – sredstva. Vprašanje se je glasilo, ali je bilo o tem kdaj govora v Evropskem parlamentu, ki ga je Romeva obiskal januarja 2017 oziroma marca istega leta v Ljubljani, ter, ali je Romeva v svojih govorih spreminjal svoje stališče, zlasti glede sredstev, ki bi jih lahko uporabili v Kataloniji za dosego političnih ciljev.

Vajgl je zelo odločno zanikal kakršnokoli pomisel na to, saj je bil Romeva v vsakem svojem nastopu, tudi v imenu svojih kolegov, ki so prav tako obtoženi, vedno na strani mirnega reševanja sporov, dialoga in sporazuma. Tudi referendum, ki so ga pripravili in izvedli leta 2017, je bil zasnovan kot referendum na osnovi dogovora s špansko vlado.

V luči včerajšnjih izidov predčasnih parlamentarnih volitev v Španiji Vajgl ocenjuje: “Španska vlada ne bo mogla mimo sporazuma s Katalonci, tako ali drugače. Premier Sanchez bo zelo verjetno moral sprejeti v vladno koalicijo vsaj eno izmed katalonskih političnih strank, ki kot svoj cilj zagovarjajo osamosvojitev.

ž