Katalonska vlada odlikovala Iva Vajgla

Človekove pravice, EU parlament, Katalonija, Novice, Zunanja politika| 1. 5. 2019 | Ni komentarjev

print
Katalonska vlada je včeraj sporočila, da bo evropskemu poslancu Ivu Vajglu (Alde/ DeSUS), ki v Evropskem parlamentu vodi skupino Platforma dialog EU – Katalonija, podelila drugo najvišje odlikovanje – križ Sv. Jordija – za zasluge v zvezi z neodvisnostjo Katalonije. Vajgl bo odlikovanje sprejel v Barceloni, predvidoma sredi maja.

Katalonska vlada se je odločila odlikovati nekdanjega zunanjega ministra Slovenije in dolgoletnega diplomata Iva Vajgla, ker si je predvsem kot evropski poslanec in vodja skupine Platforma dialog EU – Katalonija v Evropskem parlamentu vselej prizadeval za strpen in demokratičen dialog med špansko vlado in katalonskimi oblastmi ter za spoštovanje mednarodnega prava in človekovih pravic.

Vajgl si je vseskozi prizadeval za mirno rešitev spora med Madridom in Barcelono glede položaja Katalonije v Španiji ter za rešitev, ki bi omogočila Katalonkam in Kataloncem, da uresničijo splošno mednarodno priznano pravico naroda do samoodločbe. Vztrajal je, da ne gre za notranje-politično vprašanje Španije, temveč za vprašanje spoštovanja temeljnih vrednot, na katerih je zasnovana Evropska unija.

Ivo Vajgl je ob tem dejal:
Visoko odlikovanje katalonske vlade sprejemam s hvaležnostjo in ponižnostjo kot priznanje za kontinuirano prizadevanje za pravično rešitev politične krize v Kataloniji in spoštovanje temeljnih vrednot evropske demokracije, med katere gotovo sodi tudi pravica do mirnega nemotenega izražanja svobodne volje tako v javnosti kot tudi z referendumom kot legitimnim sredstvom demokratičnega opredeljevanja. Ta načela so bila v Kataloniji kršena, strpen dialog, ki bi vodil do rešitve katalonskega problema, je bil zavrnjen. Zato se je skupina več deset poslancev Evropskega parlamenta iz 14 držav članic Unije odločila podpreti demokratične procese v Kataloniji in pravičen dialog med institucijami EU in Katalonije ter španskih oblasti, ter za reševanje političnega problema s političnimi sredstvi in ne s sredstvi represije, policijske ali pravosodne. Priznanje, ki sem ga prejel, si delim s svojimi kolegicami in kolegi iz ‘Platforme dialog EU – Katalonija’, ki ji imam čast predsedovati.“

Kot poročajo katalonski mediji bodo visoko odlikovanje prejeli tudi drugi ugledni posamezniki in posameznice, med katerimi so trije nekdanji predsedniki katalonskega parlamenta, umetniki, publicisti, arhitekti in drugi intelektualci, med njimi pa je tudi svetovno znani nogometaš Lionel Messi.

ž