Vajgl na delovnem obisku v Republiki Severni Makedoniji

EU parlament, Makedonija, Novice, Zunanja politika| 28. 5. 2019 | Ni komentarjev

print
Evropski poslanec Ivo Vajgl (ALDE/DeSUS), uradni poročevalec Evropskega parlamenta za Republiko Severno Makedonijo, se je v okviru delovnega obiska v Skopju danes sestal s predsednikom Republike Severne Makedonije Stevom Pendarovskim. Oba sogovornika sta se strinjala, da bi moral Svet EU priznati prizadevanja Republike Severne Makedonije in napredek notranjega in zunanjega načrta ter odločiti o začetku pristopnih pogajanj. Izmenjala sta si tudi mnenja o splošnih političnih razmerah v Republiki Severni Makedoniji in reformnem procesu v okviru vključevanja države v Evropsko unijo ter o političnih razmerah v Evropski uniji po nedavnih volitvah v Evropski parlament.

Predsednik Pendarovski je visoko ocenil podporo, ki jo Evropski parlament zagotavlja pri vključevanju Republike Severne Makedonije v Evropsko unijo. Ob tej priložnosti se je evropskemu poslancu Ivu Vajglu zahvalil za delo poročevalca v Evropskem parlamentu in izrazil prepričanje, da se bo njegova prijateljska podpora Republiki Severni Makedoniji nadaljevala tudi v prihodnje.

Po srečanju s predsednikom Pendarovskim je Vajgl obisk, ki je bil priprava na razpravo o poročilu Evropske komisije o napredku držav kandidatk za članstvo v Evropski uniji, ki bo 29. maja 2019 predstavljeno na izredni seji odbora Evropskega parlamenta za zunanje zadeve AFET, nadaljeval pri podpredsednici vlade Republike Severne Makedonije in ministrici za obrambo Radmili Šekerinski in nato še pri predsedniku najmočnejše opozicijske stranke VMRO-DPMNE Hristijanom Mickovskim.

Vajgl se je včeraj sestal tudi z ministrom za zunanje zadeve Republike Severne Makedonije Nikolo Dimitrovom. Srečanje je bilo namenjeno splošnemu sodelovanju Republike Severne Makedonije z Evropskim parlamentom v okviru evropskega integracijskega procesa, ključnim reformnim aktivnostim v državi in ​​pravkar izvedenim evropskim volitvam. Vajgl je ponovil svoje stališče o vidnem napredku Republike Severne Makedonije na notranjem in zunanjem načrtu ob zaključku, da bi morala Evropska unija letos začeti pogajanja z državo.

Dimitrov je pri tem izpostavil, da je poudarek aktivnosti na uresničevanju preostalih obveznosti iz agende Evropske unije po letošnjem poročilu Evropske komisije, pa tudi pričakovanja, da bo odločitev Sveta EU za začetek pristopnih pogajanj junija 2019.

Ob koncu srečanja se je Dimitrov zahvalil Vajglu za njegov prispevek in zavezanost k doseganju napredka države na poti v EU.

»Severna Makedonija izpolnjuje vse pogoje, ki so ji bili postavljeni za začetek pogajanj in odlašanje začetka pogajanj bi lahko negativno vplivalo na podporo prebivalstva, na ugled in verodostojnost EU in na razmere v širši regiji Zahodnega Balkana,« je ob koncu pogovorov v Skopju poudaril Vajgl.

ž