Kolumna v Mandraču: Nihanja na temo svobode (Zadnji zapis iz Bruslja)

Človekove pravice, EU parlament, Katalonija, Komentar, Mandrač, Novice, Zunanja politika| 21. 6. 2019 | Ni komentarjev

print
Evropski poslanec Ivo Vajgl se počasi poslavlja od dela v Evropskem parlamentu, mandat aktualnim poslancem se namreč formalno izteče ob imenovanju novega sklica EP, ki bo 2. julija 2019. V svoji zadnji kolumni v vlogi evropskega poslanca se Vajgl ne more ogniti temi, ki ji je dobršen del svojega mandata posvečal veliko svojega časa, pozornosti in energije – Kataloniji, in zastavi za prihodnost demokratične Evropske unije ključno vprašanje: kdo presoja o veljavnosti mandatov izvoljenih evropskih poslancev?

Kolumna Iva Vajgla:

Medtem ko se v ozadju slovenske politične scene sramežljivo raziskujejo možnosti za oživitev močne, a očem navadnih ljudi prikrite moči sredinskega liberalizma, ki ne bo neoliberalen niti oportunistično eklektičen, vendar pa učinkovit in zmagovalen, se je stranka v Evropskem parlamentu, znana kot ALDE in sem v njeni poslanski skupini deloval deset let, preimenovala. Novo ime bivše skupine evropskih liberalcev in demokratov je „Renew Europe“. Kar nekaj nas je bilo te dni, ki smo ob srečanjih na hodnikih, na katerih so se gnetli novoizvoljeni in še opolnomočeni poslanci EP prejšnjega sklica, kazali ne preveč iskreno navdušenje nad spremembo.

Beseda liberalizem in liberalci, ki so z njo označevali svoje politično prepričanje, zasnovano na svobodomiselnosti, je morala odstopiti prostor klicu po spremembi kar tako. Po spremembi, ki jo zahtevajo in reklamirajo vsi – na levi in desni in v sredini. Vsi v politiki smo nezadovoljni, medtem ko merilci razpoloženja ljudi, v skoraj vseh državah EU ugotavljajo, da so ljudje v bistvu zadovoljni in da bi bili še bolj, ko jim razpoloženja ne bi kvarile njihove požrešne in agresivne politične elite.
Na tiskovno konferenco, ki smo jo še zadnjič v tem mandatu sklicali kot Platforma dialog EU – Katalonija, se je zbralo presenetljivo število novinarjev in TV kamer. Eden od razlogov je bila ponovna prisotnost bivšega predsednika Katalonije Carlesa Puidgemonta, ki je tudi to pot prišel v zgradbo EP kot turist in ne kot demokratično izvoljen poslanec Evropskega parlamenta, za katerega je glasovalo več kot milijon ljudi, Kataloncev, Špancev, Baskov.

V javnem pismu, ki smo ga poslali vodilnim predstavnikom vseh političnih strank, smo opozorili na dejstvo, da španske oblasti odrekajo Puidgemontu in dvema drugima novoizvoljenima poslancema priznanje ali potrditev evropskega mandata, ker nočejo priti v Madrid in slovesno priseči, da bodo spoštovali špansko ustavo.
V jeziku špansko-katalonskega spora bi takšna prisega pomenila odrekanje od zahteve po samoodločbi katalonskega ljudstva, za Puigdemonta in tovariše, ki so se pred aretacijo zatekli v tujino, pa bi potovanje v Madrid pomenilo pot v zapor. Vprašanje, ki po katalonskih zapletih nujno zahteva odgovor na evropski ravni, je, ali bodo v bodoče v vsaki državi članici lahko arbitrarno odločali o tem, kdo izmed izvoljenih članov Evropskega parlamenta lahko računa na „zeleno luč“, in koga je mogoče na osnovi domače zakonodaje in politične prakse lustrirati po volji trenutno vladajočih. Pri tem gre za bistveno vprašanje, jasno definirano v Lizbonski pogodbi, in pravi, da je vsak izvoljeni poslanec Evropskega parlamenta EVROPSKI, in da zastopa interese vseh državljanov skupnosti in ne samo ali predvsem interese države, iz katere prihaja.

Nekaj zadnjih mrzličnih sestankov z veleposlaniki držav, ki sem jih podpiral v času svojega mandata, ker so šibke in ogrožene. Nekaj stiskov rok, lepih misli in želja. Vesel sem, ker bo moj dolgoletni asistent Antonino Arlacchi nadaljeval svoje odlično delo v pisarni novega slovenskega poslanca dr. Klemna Grošlja. Odlična ekipa.

Končno lahko odpovem telefon, internet, TV, elektriko, plin in druženje z naslovom Avenue Des Rogations 98. V desetih letih mi nihče ni znal povedati, kaj ta naziv ulice pomeni. Zame je bilo vse skupaj nadvse zanimiv in zapleten izziv.

* Objavo je finančno podprla skupina ALDE – Zavezništvo liberalcev in demokratov za Evropo v Evropskem parlamentu.

ž