Vajgl opozoril na meje populizma v Evropi na razpravi o novem madžarskem medijskem zakonu

Novice| 11. 1. 2011 | Ni komentarjev

print
V Evropskem parlamentu je danes na pobudo vodje liberalne skupine ALDE Guya Verhofstadta potekala razprava svobodi medijev na Madžarskem v luči nedavno sprejetega medijskega zakona.

Novelist György Konrad, profesor Miklos Harazsti, tudi bivši predstavnik OVSE za svobodo medijev ter Lázsló Majtényi, bivši madžarski parlamentarni komisar za zaščito podatkov in svobodo informiranja so si bili enotni, da je zakon korak nazaj in brez precedensa v moderni Evropi.

V razpravi je sodeloval tudi evropski poslanec Ivo Vajgl (ALDE/Zares), ki je načelno podprl stališče in aktivno reakcijo komisarke Neelie Kroes in predsednika komisije Barrosa do tega zakona, ki pomeni “odstopanje od osnovnih skupnih evropskih vrednot.” Komisarka je v razpravi napovedala temeljito pravno analizo medijskega zakona.

Vajgl je poudaril, da “demokracijo v Evropi ogroža populizem in ta zakon je primer do kod lahko seže.”  Zavrnil je tudi očitke predstavnikov vladajoče madžarske stranke Fidesz v evropskem parlamentu o tem, da so kritike madžarske vlade znak proti-madžarskega razpoloženja do katerega naj bi v tujini prišlo po zamenjavi oblasti v Budimpešti.

ž