Poročilo Evropskega parlamenta o Hrvaški

Novice, Zunanja politika| 26. 1. 2011 | Ni komentarjev

print
Danes je bilo na zasedanju zunanjepolitičnega odbora Evropskega parlamenta sprejeto poročilo o napredku Hrvaške.

“Zunanjepolitični odbor je danes z veliko večino podprl Hrvaško na njeni poti v polnopravno članstvo Evropske unije. Poleg tega, da bo članstvo Hrvaške utrdilo stabilnost regije in vzpodbudilo prizadevanja za vključitev v Unijo držav Zahodnega Balkana, smo poudarili tudi to, da bo morala kandidatka do zaključka pogajanj izpolniti vrsto zahtevnih pogojev,” je sprejetje poročila komentiral evropski poslanec Ivo Vajgl (ALDE/ZARES).

“Med področji, kjer so odstopanja od evropskih standardov še najbolj očitna so delovanje pravosodja, javne uprave, korupcija, svoboda medijev in povratek pobeglega oziroma izgnanega srbskega prebivalstva.”

“Slovenija kot sosednja država mora pozdraviti vsak nov korak, ki ga Hrvaška napravi na poti do članstva. Zaradi tega sem se kot poročevalec skupine Liberalcev trudil, da je bila podpora Zagrebu nedvoumna, hkrati pa objektivna in kritična, ko gre za prepočasen napredek na področjih, ki so za EU pomembna,” je poudaril Vajgl.

“Zadovoljen sem, ker je bila sprejeta večina dopolnil, ki sem jih vložil na sicer dobro pripravljeno poročilo avtrijskega kolega Hannesa Swobode (S&D). V njih sem izpostavil nekatera vprašanja, ki so temelj dobrega in stabilnega sosedstva, kot je reševanje mejnih vprašanj z vsemi sosedi, spoštovanje manjšin in poprava krivic, ki jih je zapustila vojna.”

“V zvezi s korupcijo se mi je zdelo potrebno izpostaviti pričakovanje, da bodo tudi avtrijski pravosodni organi kar se da hitro opravili postopke v zadevi Sanader in s tem prispevali, da ta predmet ne postane travmatična obremenitev za hrvaško družbo. Seveda sem poudaril, da tudi v tem primeru velja načelo nedolžnosti osumljenca do pravnomočne sodbe.”

“Članstvo Hrvaške v EU se bliža, zato sem podprl tudi načrte madžarskega predsedovanja, ki želi pospešiti pogajanja,” je zaključil Vajgl.

ž