Vajgl: Hrvaška zasluženo teče zadnji krog

Novice, Zunanja politika| 16. 2. 2011 | Ni komentarjev

print
Na plenarnem zasedanju Evropskega parlamenta je danes potekala razprava o poročilu o napredku Hrvaške na poti k polnopravnemu članstvu Evropske unije. V razpravi je v imeni politične skupine Liberalcev in demokratov sodeloval tudi Ivo Vajgl.

»V Zagrebu je bilo v zadnjem letu narejenega veliko, zato verjamem da danes zadnjič razpravljamo o napredku Hrvaške kot kandidatke za članico Evropske unije,” je v razpravi izjavil Vajgl.

»Kljub temu pa, bo morala vlada v Zagrebu v mesecih, ki so pred nami, storiti še veliko. Posebno pozornost moramo nameniti poglavju o pravosodju in temeljnih pravicah, saj je v njem ključ do pravne države, do resnega obračuna s preteklostjo, do učinkovitega in nepristranskega sodstva, do pravne varnosti in enakosti vseh državljanov,” je izpostavil Vajgl.

“Demokratična država prava, članica EU, mora zagotavljati svoboščine, kot so odprtost in neodvisnost medijev, zaščita manjšin, enakost spolov in varnost vseh, ki jih odlikuje drugačnost.”

“Hrvaška vlada in njena predsednica Jadranka Kosor si zaslužita priznanje za odločen nastop proti korupciji in kriminalu. Hrvaški je treba priznati tudi uspešnost pri vzpostavljanju prijateljskih odnosov s sosedi, hkrati pa jo vzpodbuditi, da  rešuje še odprta vprašanja.”

“Prižiganje zelene luči Hrvaški za zadnji krog pogajanj in zadnje korake proti polnopravnemu članstvu je sporočilo vsem državam jugovzhodne Evrope, ki  imajo enaka pričakovanja. Imamo jih tudi mi – da Evropa zaokroži  proces širitve in postane celina kohezivnosti in enakih vrednot. Samo na ta način, bo Evropska unija lahko v razburkanem svetu in dramatičnih stopnjevanjih  dogodkov, odigrala vlogo enega izmed svetovnih voditeljev,”  je zaključil Vajgl.

Ob robu plenarnega zasedanja v Strasbourgu se je evroposlanec Vajgl srečal tudi s predsednico hrvaške vlade Jadranko Kosor.

ž