Vajgl o razsodbi avstrijskega ustavnega sodišča

Novice, Zunanja politika| 30. 3. 2011 | 1 komentar

print

Avstrijsko ustavno sodišče je s svojo najnovejšo odločitvijo o dvanajstih krajih na Koroškem, kjer je brezpogojno treba postaviti dvojezične oznake, ker to izhaja iz člena 7. avstrijske državne pogodbe, začrtalo edini sprejemljivi kriterij za reševanje tega odprtega vprašanja.

“Zadržane reakcije koroških politikov, deželnega glavarja Gerharda Doerflerja in agresivni odgovor najvišji sodni oblasti v Avstriji, ki ga je dal vodja svobodnjaške stranke Kurt Scheuch, kažejo na to, da izhodišče koroške manjšinske politike še vedno nista zakonitost in mednarodnopravne obveznosti Avstrije, ampak želja po barantanju in izvajanje pritiska na slovensko manjšino,” je odzive v Avstriji komentiral Ivo Vajgl.

“Ustavno sodišče na Dunaju je ponovno dokazalo, da se vsaj vrhunska sodna oblast, če že ne politika, zaveda dolga, ki ga ima Republika Avstrija do Slovencev na Koroškem in Štajerskem. Zdaj gotovo ni trenutek za to, da bi s taktiko zavlačevanja in dobro znanimi političnimi igrami na Koroškem poskušali ohraniti brezpravnost.”

“Slovenska vlada ima dobro priložnost, da naša država kot država zaščitnica svoje manjšine natančno spremlja, kako namerava Avstrija uresničiti sklepe svojega ustavnega sodišča, med katerimi so bili nekateri sprejeti že pred mnogimi leti. Ponovno odlaganje rešitev manjšinskih problemov na Koroškem bi naravnost klicalo po pobudi, ki bi z odnosom Avstrije do slovenske manjšine seznanila širšo mednarodno javnost,” je poudaril Vajgl, ki je pred kratkim v Evropskem parlamentu pozdravil pobudnike dogovarjanja in prijateljskega sobivanja na Koroškem.

ž