Vajgl o dogovoru o dvojezičnih krajevnih napisih na avstrijskem Koroškem

Novice, Zunanja politika| 3. 4. 2011 | Ni komentarjev

print

“Osnutek dogovora predstavnikov avstrijske zvezne vlade, deželne vlade Koroške in predstavnikov treh slovenskih manjšinskih organizacij predstavlja poskus zaobiti pravo in se izogniti razsodbam avstrijskega ustavnega sodišča. To je izjava enega vrhunskih strokovnjakov za ustavno pravo v Avstriji dr. Heinza Meyerja , ki se ji v celoti pridružuje evropski poslanec iz Slovenije Ivo Vajgl.

Vajgl poudarja tudi, da so bile prehitre izjave podpore s strani govorcev slovenskega zunanjega ministrstva in urada za manjšinska vprašanja vlade površne in samo navidez konstruktivne, saj bi v Ljubljani morali počakati na to, kakšna bodo dokončna stališča manjšinskih organizacij do izpogajanega »kompromisa«, ki predvideva uvedbo novega kriterija 17,5 odstotkov  slovenskega prebivalstva v kraju, kjer naj bi stala dvojezična krajevna oznaka in ob tem zavestno zavrže razsodbe avstrijskega  ustavnega  sodišča, ki na osnovi določb Avstrijske državne pogodbe vztraja pri vsega 10 odstotkih manjšinskega prebivalstva.

Z drugimi besedami, namesto približno 400 dvojezičnih tabel bi – tako »kompromis«- Slovenci morali pristati na manj kot eno tretjino tega, kar predvideva  državna pogodba sosednje Avstrije. Dogovor iz Celovca je očitno »gnili kompromis«, ki poskuša predvsem ustreči tistim na Koroškem, ki že desetletja ustvarjajo manjšini neprijazno ozračje, katerega rezultat je pospešeno raznarodovanje.

Poseben problem ponujene »dokončne rešitve vprašanja dvojezičnih krajevnih napisov« je dejstvo, da jo hoče avstrijska vlada uresničiti s takoimenovanim ustavnim zakonom, ki naj bi za vselej onemogočil sklicevanje na ADP in odločbe ustavnega sodišča. Prav to pa je bila vrsto let edina učinkovita pot, po kateri so koroški Slovenci uveljavljali svoje pravice.

“Prav je, da slovenska stran sprejema pobude za reševanje odprtih manjšinskih vprašanj, vendar mora ob tem ostati na trdnih tleh jamstev, ki jih manjšini nudi neuresničeni člen 7 ADP in vrsta jasnih  odločb avstrijskega ustavnega sodišča. O bližnjicah  pri politiki sporazumevanja  med večino in manjšino na Koroškem morajo suvereno in skupaj odločati Koroški Slovenci sami. Če ena izmed manjšinskih organizacij sporazum zavrača to pomeni, da se bo treba pogajati o bolj sprejemljivi  in pravičnejši rešitvi,” je zaključil evropski poslanec, bivši veleposlanik RS v Avstriji in bivši zunanji minister Ivo Vajgl.

ž