Srečanje Vajgl – Jandroković

Novice, Zunanja politika| 18. 4. 2011 | Ni komentarjev

print

Evropski poslanec Ivo Vajgl (ALDE/Zares) se je danes v Bruslju srečal s hrvaškim zunanjim ministrom Gordanom Jandrokovićem in se kot poročevalec v senci za Hrvaško liberalne skupine v Evropskem parlamentu pogovarjal o zaključnih pogajanjih Hrvaške za polnopravno članstvo v Uniji. Hrvaška naj bi jutri zaprla dve nadaljnji poglavji, tako da ji preostanejo do konca še tri vsebinska poglavja in dve bolj ali manj formalni.

Vajgl in Jandroković sta menila, da nedavna razsodba haaškega sodišča in burne reakcije na Hrvaškem ne bi smele vplivati na potek pogajanj.

“Pomembno je, da državljani Hrvaške razumejo, da jim članstvo v Evropski uniji odpira perspektivo hitrega gospodarskega razvoja in povezovanje z najnaprednejšimi državami naše celine. Zato razočaranje nad sodbo haaškega sodišča, ki je lahko tudi razumljivo, ne smejo izražati kot odpor do vrednot Evropske unije,” je poudaril Ivo Vajgl.

Hrvaškemu ministru je tudi zagotovil, da bo v morebitnih razpravah, ki jih bodo v Evropskem parlamentu sprožile odločitev haaškega sodišča in čustvene reakcije nanjo, podprl napore hrvaške vlade, da v čim krajšem času izpolni pogoje za članstvo, zaključi pogajanja in kot 28. članica vstopi v EU.

“Nobenega dvoma ni, da je zločinski načrt za vojno z vsemi predvidljivimi posledicami nastal pod okriljem režima Slobodana Miloševića in da je bila Hrvaška med žrtvami tega zločinskega načrta,” je izjavil Vajgl.

“Pomembno pa je, da Hrvaška dosledno uresniči vse kar Evropska unija pričakuje od države kandidatke, vključno z določili poglavja 23, ki se nanaša na delovanje pravosodja ter temeljne človekove pravice in svoboščine.”

ž