Vajgl za moderno rešitev problema Gorskega Karabaha

Novice, Zunanja politika| 19. 4. 2011 | Ni komentarjev

print

Evropski poslanec Ivo Vajgl (ALDE/Zares) je danes v razpravi o problemu Gorskega Karabaha poudaril, da si mora Evropska unija aktivno prizadevati za rešitev, ki bo moderna ter bo upoštevala načela mednarodnega prava in človečnosti in bo vzpodbudila spravo med narodoma Azerbajdžana in Armenije.

“Gorski Karabah je eden izmed t.i. zamrznjenih sporov v regiji, ki jo obsega evropska sosedska politika in ki se lahko v vsakem trenutku spremenijo v zelo vročo krizo. Zato mora Evropska unija postati aktiven dejavnik pri reševanju tega in vseh drugih sporov v Zakavkazju in Sredozemlju,” je v razpravi poudaril Vajgl.

“Spor okrog Gorskega Karabaha ima vse značilnosti regionalnega konflikta v katerem imajo svoje interese velike države kot so Rusija, Turčija in Iran. Evropska unija bi morala pri razvoju odnosov s temi državami uveljavljati pričakovanje, da bodo slednje sodelovale pri reševanju krize, ne pa da problem poglabljajo.”

“Moderen pristop k reševanju problema, zaradi katerega trpi več stotisoč pregnanih in razseljenih oseb, pomeni razumeti njihovo trpljenje, izkazati človeško solidarnost in sočutje ter si aktivno prizadevati za preseganje zgodovinskih obremenitev. Ob tem mora biti spoštovanje mednarodnega prava in resolucij Varnostnega sveta OZN, Sveta Evrope, Evropskega Parlamenta in OVSE izhodišče za politično rešitev,” je dejal Vajgl.

——

Razpravo o Gorskem Karabahu je gostila ga. Norica Nicolai članica Evropskega parlamenta (ALDE/Romunija) ter podpredsedujoča Odboru za varnost in obrambo v Evropskem parlamentu. Poleg Iva Vajgla sta v razpravi sodelovala še g. Eduard Lintner, nekdanji član nemškega Bundestaga ter g. Jean Paul Moerman, član belgijskega ustavnega sodišča.

ž