Vajgl za Sarajevo kot evropsko prestolnico kulture v 2014 ter odpravo DDV na knjige

Novice, Zunanja politika| 12. 5. 2011 | Ni komentarjev

print

V današnji razpravi o šolstvu in kulturi v Evropski uniji na plenarnem zasedanju Evropskega parlamenta je Ivo Vajgl v imenu poslanske skupine ALDE podprl predlog za izbor Sarajeva kot evropske prestolnice kulture v letu 2014.

“V času, ko kulturne razlike med narodi vzpodbujajo birokrate, da zapirajo meje – najnovejši primer je Danska – in da zidajo visoke zidove, reševanje konfliktov pa raje prepuščajo orožju kot razumevanju in sočutju, je obravnava kulturne dimenzije EU več kot dobrodošla,” je poudaril Vajgl.

“Naša skupna evropska kulturna podoba in umetniški dosežki majhnih članic EU in narodov, lahko v stiku s kulturami drugih celo razbremenijo naše diplomate in stratege pri iskanju rešitev za neštete krize pri nas in okoli nas.”

Vajgl je posebej izpostavil zamisel, ki jo je Slovenija že poskusila uveljaviti v evropskem okviru, da bi knjigo razbremenili davka na dodano vrednost ter jo s tem znova postavili na mesto, ki ji pripada – kot temeljnemu prispevku k kulturi narodov.

Poleg tega ja Vajgl še poudaril, da bi “…v Evropskem merilu bi lahko naredili več tudi za razvoj kulturnega menedžmenta. To bi lahko pomagalo, zlasti malim državam, pri preboju njihovih umetnikov in premagovanju monopolov ter komercializacije.”

ž