Zaresovi poslanci s predstavniki palestinskega Fataha

Novice, Zunanja politika| 17. 5. 2011 | Ni komentarjev

print

Danes so se evropski poslanec Ivo Vajgl, vodja poslanske skupine Zares Franco Juri in poslanec Tadej Slapnik v Ljubljani sestali z delegacijo Nacionalnega palestinskega osvobodilnega gibanja FATAH, ki sta ga zastopala  dr. Nabeel A. Shaat in Faray Zayoud.

Palestinska gosta sta s predstavniki Zaresa izmenjala ocene o političnem dogajanju na Bližnjem vzhodu, beseda pa je tekla tudi o demokratičnih ljudskih protestih v severnoafriških oziroma arabskih državah. V tej luči je dr. Nabel A. Shaat izpostavil pomen spravnega sporazuma med palestinskimi gibanji Fatah in Hamas ter pomenom mednarodnega priznanja palestinske države, ki bi prispevalo k učinkovitejšim pogajanjem med Palestinci in Izraelci.

Predstavnika palestinske stranke sta Slovenijo obiskala, da bi seznanila sogovornike s pričakovanjem palestinskih oblasti, da se  tudi naša država pridruži tistim, ki so le-to že priznale.

Vajgl, Juri in Slapnik so povedali, da je stranka Zares – nova politika slovenski vladi že predlagala priznanje suverene države Palestine in da bo predlog ponovno posredovala Ministrstvu za zunanje zadeve. Poslanci so pozdravili tudi nedavni spravni sporazum med Palestinci in vse pozitivne vplive arabske pomladi.

ž