Poziv slovenski vladi: Rešujmo človeška življenja!

Novice, Zunanja politika| 22. 5. 2011 | Ni komentarjev

print

Živahni proces demokratizacije, ki je zajel skoraj ves arabski svet in velike dele Sredozemlja je razveseljiv in odpira nove možnosti za pravičen in miren razvoj držav, ki so v našem neposrednem sosedstvu. Na žalost prav ti procesi, ki jih združena Evropa in mi z njo, podpiramo in vzpodbujamo, trenutno povzročajo tudi človeško stisko, humanitarne tragedije in množične migracije prebivalstva s številnimi človeškimi žrtvami. Tisoči nesrečnih ljudi se v begu pred stisko, vojno in preganjanjem podajajo na pot proti Evropi, v neprimernih in prenatrpanih plovilih. Nemogoče je prešteti tiste, ki ne pridejo do cilja, ampak vsak dan umirajo, brez imena in brez sledu.

Evropska unija, ki je sicer najbolj širokogruden donator humanitarne pomoči po vsem svetu, se doslej ni poenotila o nujnih ukrepih, s katerimi bi zaščitili človeška življenja beguncev iz severne Afrike. Ali je sploh treba posebej poudarjati, da so vsa življenja vredna enako?

Ali je potrebno opozarjati, da je učinkovita humanitarna pomoč pomembnejša od prestižnih bojev med vladami članic EU, od predvolilnih populističnih kalkulacij, ki nekaterim narekujejo zapiranje meja, uvajanje omejitev za begunce in tiste, ki iščejo pribežališče?

Pozivamo vlado Republike Slovenije, da za reševanje človeških življenj na morju brez odlašanja ponudi ladjo Triglav, ki je primerna za takšno misijo. Pridružujeva se skupini mladih, odgovornih slovenskih novinarjev, ki je takšno pobudo pri najodgovornejših organih slovenske države že sprožila, žal doslej brez pozitivnega odgovora.

Posadka ladje Triglav lahko dobi plemenito poslanstvo, Slovenija po prispeva pomemben delež k evropski humanitarni intervenciji v Sredozemskem morju in vzpodbudi enotno in bolj učinkovito delovanje EU pri zagotavljanju pomoči nesrečnim beguncem.

Ivo Vajgl, poslanec ALDE/ZARES v Evropskem parlamentu
Franco Juri, vodja poslanske skupine Zares

ž