Vajgl pozdravlja odprtje mejnega prehoda Rafah

EU parlament, Novice, Zunanja politika| 26. 5. 2011 | Ni komentarjev

print

Ivo Vajgl, član parlamentarne delegacije za odnose z državami Mašreka in posebne nadzorne skupine za južno Sredozelje, je pozdravil sklep egiptovske vlade, da odpre mednarodni mejni prehod Rafah in da kljub nekaterim omejitvam, ki jih je vlada v Kairu sočasno napovedala, omogoči prebivalcem Gaze stik z zunanjim svetom.

“Ukrep bo gotovo prispeval k izboljšanju življenskih pogojev v Gazi, ki so vse od začetka izraelske blokade v letu 2007 nevdržni in so prizadeli predvsem najbolj občutljivi del prebivalstva te Palestinske enklave,”je izjavil Vajgl.

“Razveseljivo je, da se je vlada v Kairu odločila igrati aktivnejšo vlogo v mirovnem procesu, kar je potrdila z uspešnim posredovanjem za spravo med palestinskimi gibanji Fatah in Hamas. Tudi govor ameriškega predsednika Obame, ki je izrecno omenil mejo iz leta 1967 kot osnovo za mirovna pogajanja in ustanovitev samostojne palestinske države, je napoved, da se stvari na Bližnjem vzhodu premikajo v pravo smer. Zato pa bo potrebno tudi kreativno in strpno sodelovanje Izraela, ki lahko zagotovi varnost in priznanje tako izraelski državi kakor tudi sosednji prihodnji palestinski državi.”

ž