Vajgl v Ljubljani gostil predstavnike Jordanske hašemitske dobrodelne organizacije

Novice, Zunanja politika| 29. 5. 2011 | Ni komentarjev

print

Evropski poslanec Ivo Vajgl je ta vikend v Slovenijo  povabil predstavnike Jordanske hašemitske dobrodelne organizacije (Jordan Hashemite Charity Organisation, http://www.jhco.org.jo), le-ta med nevladnimi dobrodelni ustanovi velja za najpomembnejšo organizatorko pomoči Palestincem na zasedenih ozemljih, v Gazi in taboriščih v sosednjih državah. JHCO je od svojega nastanka 1990 s hrano, zdravili, sanitetnim materialom in drugimi sredstvi, pomagal v 31 državah po vsem svetu, naj omenimo zgolj Bosno in Hercegovino, Irak, Afganistan, Abhazijo, Čečenijo, Indonezija, Haiti, Bangladaš, Somalijo, Sudan, itd. Ljubljano sta  obiskala sekretar organizacije Ahmad M. F. Alimyan in predstavnik za stike z javnostmi Moh’d Nasser Musa A. Zeidal-Kilani.

Skupaj z gostiteljem Ivom Vajglom so imeli pogovor s poslancem Tadejem Slapnikom (Zares) in predstavniki slovenskih nevladnih organizacij, ki jih je uradno zastopal Marjan Huč, koordinator Platforme SLOGA. Sobotno delovno srečanje je bilo namenjeno iskanju možnosti sodelovanja med jordanskimi humanitarnimi delavci in slovenskimi nevladniki, ki jih zanima humanitarno delo na Bližnjem Vzhodu. Jordanci bi namreč s skupnimi projekti s katero izmed slovenskih nevladnih organizacij, izpolnili pogoj, ki velja kot pravilo v EU, da je v partnerskem odnosu z EU lahko samo humanitarna organizacija znotraj EU, vendar pa je mogoče iz sredstev proračuna EU financirati tudi projekte, ki se izvajajo v sodelovanju z organizacijami iz tretjih držav.

Interes za sodelovanje s JHCO so izkazali Inštitut Novum, Zavod Krog, Slovenska Filantropija, IRD Slovenija, DSP – Center, Mladinski center Dravinjske doline, društvo Povod, društvo UP Jesenice in Zavod Voluntariat. Ob zaključku srečanja je bilo podpisno tudi pismo o nameri, ki pravi da si bodo zainteresirane slovenske nevladne organizacije prizadevale okrepiti sodelovanje z jordanskimi, ki imajo v tamkajšnji regiji zelo pomembno vlogo.

Podpisnika pisma o nameri o sodelovanju sta bila Marjan Huč, kot predstavnik SLOGE in Ahmad M. F. Alimyan, predstavnik JHCO. Vzpostavljeno sodelovanje predstavlja nov korak pri promociji slovenskih nevladnih organizacij na mednarodnem humanitarnem področju. »S podpisano namero se slovenskim nevladnim organizacijam odpirajo nove možnosti sodelovanja in promocije tudi v tem delu sveta. Upam, da se jim bodo kmalu pridružili tudi drugi akterji – gospodarstveniki, itd.« je ob podpisu dejal Marjan Huč.

ž