Ivo Vajgl obiskal Pomurje

Novice| 27. 5. 2011 | Ni komentarjev

print

Evropski poslanec Ivo Vajgl je v okviru ministrsko poslanske ekipe Zares-nova politika obiskal Pomurje. V spremstvu poslancev Tadeja Slapnika in Francija Keka se je mudil v Mali Polani, Veliki Polani, Hodošu in Murski Soboti.

Vajgl je na svoji poti najprej obiskal socialno podjetje Pomelaj. Podeželsko razvojno jedro – Pomelaj, zadruga za razvoj podeželja, je nastalo kot plod štiriletnega dela v okviru programa »Samozaposlovanja na podeželju«, ki sta ga razvili podjetji DART iz Lendave in LKC iz Velike Polane ob podpori občine Velika Polana, Ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, ZRSZ in JAPTI. Izdelan je bil model celovitega pristopa k razvoju podeželja, ki na eni strani  povezuje interese podeželskega prebivalstva ter na drugi strani iniciative ter možnosti lokalnih skupnosti, razvojnih inštitucij in drugih nosilcev  razvoja.

Po pogovoru z zaposlenimi v Pomelaju, ki so evroposlanca seznanili s težavi s podpisom pogodbe o najemu prostorov, ki so v občinski lasti, se je Vajgl ustavil še pri podžupanu občine Velika Polana. Prosil ga je, da naj rešijo medsebojne težave in naj cenijo biser, ki so ga ustanovili, saj ljudje, ki tam delajo, druge možnosti zaposlitve nimajo.

V najmanjši občini v Sloveniji – Hodoš,  je Vajgl na sestanku z županom Bunderlo razpravljal o težavah občine, o možnostih gospodarskega razvoja in o odličnem sodelovanju z madžarsko manjšino: »Ko pomislim na naši sosedi Avstrijo in Italijo in na način, kako obravnavata našo manjšino, bi jih najraje povabil v Hodoš, da si ogledajo, kako se da živeti tudi v sožitju,« je poudaril Vajgl.

Vajgl si je ogledal še Mladinski dom Hodoš in sodeloval na javni tribuni o težavah malih občin.

Ob koncu obiska se je Vajgl pridružil ostalim Zaresovim ministrom in poslancem na skupni novinarski konferenci, kjer so povzeli vtise obiska in podali nadaljnje možnosti sodelovanja in razvoja v Pomurju.

ž