Vstop Hrvaške v EU še korak bliže

EU parlament, Novice, Zunanja politika| 10. 6. 2011 | Ni komentarjev

print

Evropski poslanec Ivo Vajgl , poročevalec v senci za Hrvaško, je danes pozdravil odločitev Evropske komisije, da predlaga zaprtje še zadnjih pogajalskih poglavij s Hrvaško, kar pomeni, da lahko slednja postane članica EU julija leta 2013.

“To je za Hrvaško zelo pomemben dan. Predlog Komisije potrjuje, da je naša soseda v zadnjih mesecih pospešila delo na izpolnjevanju obveznosti v okviru pogajalskega procesa ter zato prejela zasluženo priznanje. Dan, ko bo Hrvaška polnopravna članica Evropske unije se tako vse bolj približuje,”je današnjo novico komentiral Vajgl.

“Države članice morajo sedaj mnenju Komisije dodati soglasje in upam, da bodo tudi same Hrvaški priznale izpolnjevanje zadanih kriterijev in omogočile vstop Hrvaške julija 2013.”

“To bi bil pomembno sporočilo tudi za preostale države Jugovzhodne Evrope, ki se, z različnimi hitrostmi, približujejo EU. Hiter, neoviran in objektivno voden vstop Hrvaške bi vsekakor utrdil prepričanje, da EU družina ostaja odprta in da EU kljub težavam, ki so posledica ekonomske krize vztraja pri politiki širitve na vse države bivše Jugoslavije,” je zaključil Vajgl.

ž