Vajgl: Madžarska si zasluži priznanje za vztrajanje na širitvi EU kot prednostni nalogi

EU parlament, Novice, Zunanja politika| 16. 6. 2011 | Ni komentarjev

print

Evropski poslanec Ivo Vajgl, poročevalec v senci za Hrvaško, je v današnji razpravi o procesu širitve Evropske unije na Odboru za zunanje zadeve v Evropskem parlamentu, na kateri je poslance o rezultatih Madžarskega predsedovanja EU obvestil zunanji minister János Martonyi, podprl napore Madžarske, da bi pogajanja s Hrvaško zaključili v čim krajšem času.

Vajgl se je pridružil predlogu avstrijskega socialista Hannesa Swobode, poročevalca za Hrvaško, da bi, če bo “zmanjkalo dni” v juniju, “ustavili uro”in rešili še odprte probleme.

“Članstvo Hrvaške v EU ne sme na domačem političnem prizorišču postati trofeja ene izmed političnih opcij. Bolj pomembno kot “zasluge” za priključitev EU je, da Hrvaška spoštuje vrednote EU v celoti, predvsem pa tudi zaščito manjšin in drugačnosti,” je poudaril Vajgl.

Menil je tudi, da “si Madžarska zasluži priznanje zato, da je v času svojega predsedovanja, ko so se zaostrila povsem druga vprašanja, ko je izbruhnila kriza v Sredozemlju, ko je dolžniška kriza v evro območju pritegnila ogromno pozornosti, vztrajala pri širitvi EU kot prednostni nalogi.”

“Vstop Hrvaške v EU bo brez dvoma pozitivno vplival na evropsko usmeritev in stabilnost celotne regije Jugovzhodne Evrope.”

ž