Evropski parlament o razvojni pomoči in političnem reševanju problemov držav v razvoju

Govori v EP, Novice, Zunanja politika| 30. 8. 2011 | Ni komentarjev

print

“Izobraževanje za razvoj je nujen pogoj za to, da je pomoč nerazvitim, hkrati z dotokom humanitarne pomoči v globalnih razmerah, lahko učinkovita.” To so danes poudarili na javni razpravi v Evropskem parlamentu, ki jo je z udeležbo komisarja za razvoj Andrisa Piebalgsa in strokovnjakov iz različnih držav, organiziral Odbor za razvoj.

Član tega Odbora, slovenski poslanec Ivo Vajgl je poudaril, da je v kriznih razmerah, kot jih vidimo na primer v Afriškem rogu, v Zahodni Sahari, v Palestini, Gorskem Karabahu, Afganistanu in na še nekaterih področjih pomembno, da Evropska unija, ki je največji donator humanitarne in razvojne pomoči, uveljavi tudi svojo politično težo za reševanje problemov, posebej, ko gre za razvoj državnosti in državnih institucij.

Vajgl je tudi opozoril, da rešitev enega problema pogosto vodi v zaostrovanje novih problemov. Tako je na primer osamosvojitvi Južnega Sudana sledilo stopnjevanje najbolj grobih oblik nasilja v Darfurju in nad prebivalci Nubijskih gora.

“Evropska unija bi morala, ko gre za Afriški rog, pripraviti projekt politične rešitve, saj ni mogoče v nedogled sprejemati dejstvo, da se mednarodna skupnost na tem kriznem področju udejstvuje predvsem kot preganjalec piratov,” je menil Ivo Vajgl.

ž