Vajgl in Juri za priznanje Palestine

Novice, Zunanja politika| 10. 9. 2011 | Ni komentarjev

print

Vodja poslanske skupine Zares Franco Juri in evropski poslanec Ivo Vajgl sta predstavila zahtevo za sklic izredne seje parlamentarnega odbora za zunanjo politiko o priznanju palestinske države oziroma širitev dnevnega reda redne seje OZP naslednji teden s to točko.

Poudarila sta, da bi moral državni zbor o tem odločati še pred prihajajočim zasedanjem Generalne skupščine Združenih narodov v septembru, na katerem bodo Palestinci predvidoma zaprosili za priznanje neodvisnosti in polnopravno članstvo v organizaciji.

Vajgl in Juri sta prepričana, da bi priznanje palestinske države pripomoglo k miru in bi ne ogrozilo mirovnih pogajanj. Dodajata, da je potrebno doseči tudi soglasje Palestincev glede priznanja Izraela in s tem preseči “začaran krog medsebojnega nepriznavanja”.

Vajgl je tudi odločno zavrnil ocene, da gre pri napovedani prošnji Palestincev za priznanje njihove države v ZN za enostransko potezo. Kot je opozoril, je prav Izrael tisti, ki že ves čas vleče enostranske poteze, “s tem ko se širi na ozemlja, do katerih nima nikakršne pravice, gradi naselja na tuji zemlji in ustvarja konfliktno situacijo, ki jo bo z vsakim dnem težje obvladovati”.

[Zares] 2011-09-09 Franco Juri in Ivo Vajgl – priznanje Palestine from Za Res on Vimeo.

ž