Evropski parlament za ustanovitev evro-sredozemskih programov Erasmus in Leonardo da Vinci

EU parlament, Novice| 15. 9. 2011 | 1 komentar

print

Več kot 370 evropskih poslancev je danes podprlo pobudo o ustanovitvi evro-sredozemskih študijskih programov Erasmus in Leonardo da Vinci, katere podpisnik je bil tudi Ivo Vajgl.

Po šestih mesecih intenzivne kampanje je pobuda, ki so jo podpisali evropski poslanci Françoise Castex (S&D, Francija), Cristian Dan Preda (EPP, Romunija), Franziska Brantner (Zeleni, Nemčija), Ivo Vajgl in Vincent Peillon (S&D, Francija) doživela absolutno podporo Evropskega parlamenta.

»Uspeh našega predloga je močen signal mladim iz južnega Sredozemlja,  da se Evropska unija zaveda njihovega pomena za prihodnost regije« je dejalo vseh pet pobudnikov.

Trenutno, lahko le 200 študentov iz juga Sredozemlja letno koristi program “Erasmus Mundus”, ki pa ne nudi enakovrednega strokovnega usposabljanja, zato poslanci menijo, da mora Evropa na tem področju storiti še več. »Naša dolžnost je, da podpremo arabske države na poti v demokracijo, in da jim zagotovimo močno podporo, ki bo pripomogla h krepitvi solidarnosti na obeh straneh Sredozemlja. Razvoj programov, kot sta “Erasmus” in “Leonardo da Vinci”,  gre za izmenjavo študentov in izmenjavo poklicnega usposabljanja v celotnem evro-sredozemskem območju, popolnoma sledi ideji post arabske pomladi.«

“Od Evropske komisije in generalnega sekretariata Unije za Sredozemlje pričakujemo, da izdelajo konkretne predloge, ki bodo naši ideji dejansko sledili. Ne bomo se zadovoljiti s še eno “študijo izvedljivosti”ali še enim “pilotnim projektom”. Evropski parlament je danes jasno izrazil svojo voljo, na Evropski komisiji pa je, da ambiciozno sprejme ta izziv«, so zaključili evroposlanci.

ž