Vajgl: “Sklepi Evropskega sveta in evroskupine lahko pomenijo začetek učinkovitejšega gospodarsko-političnega upravljanja združene Evrope”

Novice| 27. 10. 2011 | Ni komentarjev

print

Evropski poslanec Ivo Vajgl, je v luči srečanja Evropskega sveta in vrha voditeljev držav članic evroskupine ter sprejetih zaključkov, podal naslednji komentar:

“Sklepi včerajšnjih vrhunskih srečanj Evropskega sveta in evroskupine  lahko pomenijo začetek učinkovitejšega gospodarsko-političnega upravljanja združene Evrope. Če bi jih, v podobni obliki, sprejeli že pred enim letom, bi bili v tem trenutku verjetno že zunaj krize. Očitno pa je, da gre Evropa še zmeraj skozi fazo svojega institucionalnega konstituiranja, pri čemer je jasno, da so krizne razmere prisilile močne voditelje držav in vlad, da se uklonijo zahtevi po skupnostnem pristopu pri reševanju velikih skupnih problemov.

Za razpravo, ki smo jo danes imeli v evropskem parlamentu je značilno, da sta tako Komisija kot tudi Svet prisluhnila argumentom najvišjega evropskega predstavniškega telesa. Sprejete rešitve so bile v parlamentu na dnevnem redu že najmanj dve leti – med drugim tudi v posebnem odboru za krizo, katerega član sem bil.

Posebej pomembno je, da je vrh evropske politike prisluhnil mnenju tistih, ki jih je ekonomska kriza osiromašila in pahnila v negotovost in da so primerni  delež bremena za izhod iz krize naložili tistim, ki so nas v krizo pripeljali – zasebnemu finančnemu in bančnemu sektorju.

Za učinkovitost Komisije bo brez dvoma koristen sklep, da dobi  Komisija podpredsednika, v osebi komisarja Ollija Rehna, ki bo združeval vse funkcije gospodarskega upravljanja EU.”

ž