Drobni računi pred odgovornostjo za državo

Novice| 11. 11. 2011 | Ni komentarjev

print

Današnje glasovanje na kolegiju predsednika Državnega zbora, zaradi katerega na skorajšnjo sejo Državnega zbora ne bo uvrščen predlog interventnega zakona, ki ga je v usklajevanje s sindikati in političnimi strankami, ki nastopajo na državnozborskih volitvah, posredoval nekdanji predsednik Državnega zbora in poslanec Zares dr. Pavel Gantar, je velika izgubljena priložnost slovenske politike.

Predlog interventnega zakona, s katerim bi delno zamrznili rast plač v javnem sektorju in v celoti zamrznili rast pokojnin ter s tem preprečili dodatno obremenitev javnih financ v prihodnjem letu, je bila enkratna priložnost za poenotenje slovenske politike glede nujnosti, interventnosti sklenitve dogovora med politiko in socialnimi partnerji ter za pozitiven odgovor Slovenije na podoben pristop k preseganju krize v nekaterih evropskih državah.

Namesto tega nekatere slovenske politične stranke, v tem primeru predvsem SDS, jasno kažejo, da jim je več do kratkoročnih političnih koristi, kot pa do prevzemanja odgovornosti za stabilnost in ugled slovenske države. Prepričan sem, da kratkovidnost takšnega političnega manevriranja ne bo ostala neopažena v evropskih političnih krogih, na katere se sicer tako radi sklicujejo v SDS.

Slovenija si bo dvignila ugled samo, če se bo skupno odzivala na krizo, vsaj v enaki meri, kot to delajo v državah, ki jih je kriza najbolj prizadela.

Ivo Vajgl, poslanec v Evropskem parlamentu

ž